Aconitum-kierros 6,5 km

Tohmajärvellä sijaitseva rauhoitetun ukonhattulehdon kautta kulkeva rengaspolku vaihtelevissa järvenranta-, lehto- ja kulttuurimaisemissa.

Reitin lähtöpaikka on Tohmajärven Kirkkoniemen kirkon parkkipaikka. Jo pelkkä parkkipaikalla käynti on vaikuttava kokemus. Kirkko on poikkeuksellisen kauniilla paikalla. Niemessä sijaitseva luterilainen kirkko on Pohjois-Karjalan vanhin puukirkko vuodelta 1756. Kirkon tuntumassa ja reitin varrella on kaksi hautausmaata, pitäjäntupa ja pappila.

Lähtöpaikalta polku suuntaa alas pellon reunaan, sukeltaa pian koivikkoon ja saapuu Peijonniemenlahden rantaan. Kun rengasreittiä lähdetään kiertämään vastapäivään, noustaan ensin pakettipellolle Tohmajärven tunnuseläimen, idänhepokatin, valtakuntaan. Kirkkotien ylityksen jälkeen aukea vaihtuu metsittyväksi pelloksi. Polku kiemurtaa kalliolle, jolta lähtee 0,8 km:n pisto lintutornille (tähän linkki näille sivuille ko. lintutornille).

Risteyksen jälkeen noustaan rappusia kallioharjulle. Kuusikon jälkeen maisemat vaihtuvat pian pelloksi. Polun vasemmalla puolella kiertelee koivikossa kymmeniä metrejä muoviletkua. Koivuista kerätään järjestelmän avulla keväisin mahlaa.

Noin 2,5 km:n jälkeen tullaan Piilovaaran kupeessa rehottavaan ukonhattulehtoon. Rauhoitetussa lehdossa on opastaulu penkkeineen. Lehtoukonhattu kukkii kesä-heinäkuun vaihteessa. Piilovaaran ylityksen jälkeen polku kulkee vanhan hautausmaan taitse. Sen kulmalta polku siirtyy teille ja käy venesatamassa. Pian tullaan Tohmajärven rantamaisemiin. Kirkko ja hautausmaa jäävät vasemmalle rinteeseen.

Kirkkoniemen kärjestä on puustoa kulotettu/kaskettu luonnon palauttamiseksi avoimeksi laidunmaisemaksi. Kasketulta alueelta polku kaartuu lähtöpaikkaan.

Lisätietoja: www.tohmajarvi.fi

Pohjois-Karjalan vaellusreittiopas, Edita 2004

Ajo-ohje:  Via Karelia (70) kulkee Tohmajärven kylän läpi. Kirkkoniemeen pääsee joko keskustasta tai Via Karelialta suoraan hiukan Tohmajärven keskustan itäpuolelta. Siellä on viitta ”Kirkkoniemi 4,5”.

luontokohteet_poro_600x450

Osoite

Kirkkotie 590
Tohmajärvi

Puhelinnumero

Sijainti kartalla