Herajärven kierros 40 km

Herajärven kierros 40 km

Herajärven kierros on soikiolenkki, jonka lähtöpiste on Ukko-Kolin huipulla. Reitti kulkee osan matkaa Kolin kansallispuistossa. Nimensä mukaisesti se kiertää Kolin eteläpuolella olevan Herajärven. Sinisellä merkitty reitti on suurien korkeuserojen vuoksi vaativa.

Reitin molemmissa päissä on laajemmat palvelut. Ukko-Kolilla on hotelli ja luoteessa Kiviniemessä on 1800-luvulla perustettu maatila, joka on nykyään matkailukäytössä. Siellä on leirintäalue sekä aittamajoitusta ja sauna. Varaukset on tehtävä etukäteen.

Yöpymiseen soveltuvat mm. Ylä-Murhin ja Lakkalan telttailualueet, Kiviniemi, Herajärven pohjukan laavu, Nevalan perinnetila, Ryläyksen kota, Myllypuron telttailualue. Matkan varrella on myös vuokratupia.

Reitin näköalapaikkoja ovat erityisesti Kolinvaara, Sammakkovaara, Ryläyksen näkötorni, Ukko- ja Paha-Koli, Mäkrä ja Jauholanvaara.

Reitti ei kulje aarnimetsässä vaan metsäpeite koostuu etenkin Herajärven lounaispuolella, joka ei kuulu kansallispuistoon, paljolti tavallisesta sekametsästä. Välillä kuljetaan taimikoissa ja metsäteillä mutta ei liian paljon. Ennen kaikkea näköalapaikat ja runsas kulttuurihistoria, siirtolohkareet ja syysaikaan mahtava sienisato ovat kierroksen parasta antia.

Herajärvi on Kiviniemen kohdalla kapeimmillaan, järvi ylitetään Ahosaaren kohdalla siltaa ja omatoimilossia käyttäen.

Lisätietoja: www.koli.fi

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot, Edita 2011

Ajo-ohje: Ukko-Kolille on opastus valtatieltä 6. Kiviniemeen päästään seututieltä 515 ja ajetaan opasteiden mukaan.

koli_kesailta_600x450

Osoite

Kolin luontokeskus Ukko

Puhelinnumero

+358 206 39 5654

Sijainti kartalla