Jauhovaara

Jauhovaara_katselulava_EevaPulkkinen

Jauhovaara

Taso: (*) Yksi karhu

Jauhovaaran virkistysmetsä sijaitsee Kuhmon lounaisosassa. Näköalapaikkana tunnetun Jauhovaaran korkeus on 253,2 metriä merenpinnasta. Varsinkin vaaran pohjoispuoli on paikoin jyrkkärinteistä ja sieltä aukeaa hienot näköalat.

Alue poikkeaa kuusivaltaisine metsineen selvästi karujen männiköiden ja soiden hallitsemasta ympäristöstään. Alueen erikoisuus on 1930 – 40 –luvuilla kokeilutarkoituksessa istutetut ulkomaiset havupuumetsiköt.

Vaaralla on ollut vakituista asutusta 1800-luvulta lähtien, mutta nykyään vaaran laella sijaitseva entinen metsänvartijantila toimii Villin Pohjolan vuokrakämppänä.

Jauhovaaralla kiertelevä retkeilyreitti rakennettiin jo 1977, ja siitä onkin tullut yksi Kuhmon tunnetuimmista lyhyistä retkeilyreiteistä. Punaisella merkityn 1,6 km pitkän helppokulkuisen yläpolun varrella tapaa mm. douglaskuusia, sembramäntyjä, pihtoja ja englanninkuusia. Polun varressa on myös varma mustikkapaikka, sillä ylös vaaran laelle halla yltää harvoin. Vaaran laen pohjoislaidalla on näköalatasanne, josta avautuu kaunis järvien täplittämä metsämaisema.

Sinisellä merkitty reitin pitempi vaihtoehto on myös yksi Kainuun vanhimmista luontopoluista. Se on vaaran jyrkkien rinteiden vuoksi yläpolkua vaativampi, mutta palkitsevampi. Reitin varrella on 17 pientä luontopolkutaulua, joissa kerrotaan istutetuista puulajeista sekä muista luonnonpiirteistä. Alapolku yhtyy yläpolkuun näköalatasanteella.

Jauhovaara pähkinänkuoressa

Kuhmo, Kainuu

Pinta-ala 0,2 km

Perustettu 1959

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/jauhovaara

Jouni Laaksonen (toim.): Kainuun luontokohdeopas, Edita 2005.

Ajo-ohje:

Kuhmosta ajetaan 26 km Kuhmo – Sotkamo –tietä (76) ja käännytään vasemmalle Vepsäntielle. Sitä ajetaan 10 km ja käännytään oikealle Välivaaran tielle. Jauhovaara –viitoitusta seuraten ajetaan Välivaaran tietä 1,7 km ja käännytään oikealle Jauhovaaran pihaan johtavalle tielle, jota ajetaan 0,8 km pysäköintialueelle. Se on juuri ennen vuokrakämppää. Vain kämpän vuokrannut saa ajaa pihaan. Retkeilyreitti lähtee pysäköintialueelta.

Kuva: Eeva Pulkkinen

Osoite

Jauhovaara
Kuhmo

Puhelinnumero

Sijainti kartalla