kalmosarkka-SirkeSeppanen

Kalmosärkkä

Taso: (*) Yksi karhu

Suomussalmella Juntusrannan kylän lounaispuolella sijaitseva Kalmosärkkä on esihistoriallinen asuinpaikka. Kalmosärkkä on museoviraston suojelukohde ja sitä hoitaa Metsähallitus. Alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin muinaisjäännöksiin.

Kalmosärkkä on kapea, reilun kilometrin pituinen mäntyvaltainen hiekkaharjanne. Pohjoisessa harjanne haarautuu kahtia. Kalmosärkkä on myöhemmin palvellut myös väliaikaisena hautapaikkana, ja on saanut siitä nimensä.

Kalmosärkän, samoin kuin läheisten Nuolisärkän, Mikonsärkän ja Kellolaisten Tulien muinaisasutusta on tutkittu 1950-luvulta alkaen. Kalmosärkkä ja sen löydöt ovat läpileikkaus Juntusrannan ja koko Kainuun asuttamisesta ja historiasta. Särkällä on asuttu koko esihistorian ajan, noin 6 000 – 1 300 eaa. Myöhemmät löydökset ovat 1500- ja 1700-luvuilta ja talvisodan ajalta.

Kalmosärkkä pähkinänkuoressa

Suomussalmi, Kainuu

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/kalmosarkka

www.suomussalmi.fi

Ajo-ohje:

Via Karelialta (843) Juntusrannan kylältä ajetaan noin 2 km pohjoiseen ja käännytään länteen erkanevalle Nuolentielle. Sitä ajetaan n. 5 km etelään. Tien vasemmalla puolella on pysäköintialue, jossa on opastetaulu. Pysäköintialueelta lähtee punaisin maalimerkein varustettu polku Kalmosärkälle.

Osoite

Kalmosärkkä

Puhelinnumero

Sijainti kartalla