Koitajoen luonnonsuojelualue

koitajoki-ilomantsi

Koitajoen luonnonsuojelualue

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Koitajoen luonnonsuojelualue Hattuvaaran kylän itäpuolella rajavyöhykkeen tuntumassa on erinomainen erämainen retkeilykohde. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki on esitelty myös melontareittien kohdalla.

Koitajoen alue koostuu Rosmesuon – Hanhisuon soidensuojelualueesta ja kauniista Koivusuon luonnonpuistosta sekä niiden välisestä alueesta mutkaisen Koitajoen varrella. Koitajoen alue kuuluu mm. Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistojen ohella UNESCO:n vuonna 1992 perustamaan Pohjois-Karjalan biosfäärialueeseen.

Alueella on myös kiinnostava historia. Aiemmin siellä on asunut mm. metsänvartijoita perheineen sekä metsätyömiehiä savottakämpissä. Nykyisin alueella on kolme autiotupaa, jotka ovat entisiä savottarakennuksia. Alueella on myös useita laavuja ja nuotiopaikkoja.

Koivusuolla on Tapion Taival –nimisen retkeilyreitin lisäksi myös rengasmainen luontopolku, 17 km:n mittainen Pirhun kierto. Luontopolku ylittää Koitajoen kahdessa kohdassa. Ylityspaikkojen lautat ovat käytössä ainoastaan 1.6.-30.9. välisen ajan.

Koitajoki pähkinänkuoressa

Ilomantsi, Pohjois-Karjala

Pinta-ala 74 km2

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/koitajoki

Ajo-ohje:

Pyrittäessä alueen pohjoisosaan Via Karelialta (522) käännytään Hattuvaaran pohjoispuolella itään Hoikantielle. Risteyksestä on noin 5,5 km on P-paikka. Siitä lähtee retkeilyreitti Koivusuolle. Jos Hoikantietä jatketaan vielä 1,5 km risteykseen, josta käännytään oikealle ja ajetaan edelleen 1,5 km, päästään Pirtupolun P-paikalle rajavyöhykkeen tuntumaan. Pirtupolku on osa Pirhun kierrosta.

Alueen keskiosaan Polvikoskelle käännytään Hattuvaaran kohdalla Polvikoskentielle. Sitä ajetaan noin 4 km, kunnes käännytään vasemmalle ja ajetaan 5,5 km. Polvikoskelle.

Alueen eteläosaan käännytään Via Karelialta Hattuvaaran eteläpuolella Niemijärventielle. Sitä ajetaan 15 km Lakonkankaan P-paikalle.

Osoite

Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 0206 39 5654
ukko(at)metsa.fi

Puhelinnumero

Sijainti kartalla