Kuhasalon luontopolku 1 ja 2 km

Kuhasalon luontopolku 1 ja 2 km

Joensuun kaupungin keskustan tuntumassa kulkevat kaksi pientä rengasreittiä kulkevat vanhan ortodoksisen luostarin ja saarimetsän maisemissa Pyhäselän aavalla rannalla. Polut ovat selkeitä ja melko helppokulkuisia, mutta Pyhäselän rantaosuuksilla on kivikkoista.

Kuhasalon luontopoluille lähdetään Saarelan talon pihapiiristä. Lyhyempi kaupunginpuoleinen lenkki vie komeiden ja mielenkiintoisten kallioiden Kalmoniemeen ja käy entisen luostarin paikalla.

Kuhasalossa on sijainnut 1500-luvulla Valamon pääluostariin kuulunut pieni hirsinen erämaaluostari ja Kalmoniemessä on ollut luostarin hautausmaa. Sitä on ilmeisesti käytetty ortodoksisena kalmistona 1700-luvulle saakka.

Pitempi lenkki kulkee vanhan metsän läpi Kukkosaaren (Kuhasalon) halki Pyhäselän rantoja seuraten. Reitiltä hiukan syrjään jää vanha louhos.

Saaren kasvillisuus on yllättävän runsas ja monipuolinen, lehtomaisista osista kovien tyrskyrantojen  ja hämärien kuusikoiden kasveihin: tervalepistä alvejuureen. Tilaa ympäröivät metsät ovat havumetsiä, mutta entisille pelloille on istutettu koivuja, poppelia, hybridihaapaa ja kontortamäntyä. Luonnonkasveista siperianvalvattia on alueella harvinaisen paljon.

Lisätietoja: www.joensuu.fi

Pohjois-Karjalan vaellusreittiopas, Edita 2004

Ajo-ohje: Imatrantien (vt 6) ja Ilomantsintien (74) risteyksestä käännytään syväsatamaan päin Hukanhaudantielle. Ajetaan sen päähän. Tien nimi vaihtuu Kuhasalontieksi, joka ajetaan myös loppuun. Sitten käännytään vasemmalle Luostarintielle. Tie haarautuu ja luontopolun pysäköintipaikka on vasemman haaran varrella. Viitoitus luontopolulle alkaa Kuhasalontieltä.

luontokohteet_poro_600x450

Osoite

Kukkosensaaren parkkipaikka

Puhelinnumero

Sijainti kartalla