Taitajan taival, Ilomantsi 31 km

Taitajan taival, Ilomantsi 31 km

Petkeljärven kansallispuistosta Ilomantsin pohjoispuolella olevaan Mekrijärven kylään ja runonlaulaja Simana Sissosen kotitaloon Sissolaan päättyvä retkeilyreitti. Reitti ohittaa Ilomantsin kirkonkylän, mutta Taitajan Taipaleen Hiisjärven laavulta on 8 km:n reittiyhteys Ilomantsin kirkonkylään.

Reitti kulkee Petkeljärvestä lähdettyään Petkeljärveltä Koitereelle päin johtavaa harjujaksoa, joten kauniita maisemia harjulta järvelle riittää. Kansallispuiston jälkeen Taitajan Taival kulkee pitkän matkaa Petkeljärven – Putkelanharjun Natura 2000-alueella. Taitajan Taipaleen Mekrijärven puoleinen pää seurailee Koitajokea.

Polku on osin helppokulkuista, osin kivikkoista, osin mäkistä. Taipaleen Mekrijärven puoleinen pää seurailee Koitajokea.

1950- ja 1960-lukujen vaihteessa perustettu Taitajan Taival on Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti. Kulkureittinä tätä samaa harjupolkua on käytetty huomattavasti kauemmin. Harjuja myöten on kuljettu Mekrijärvelle ja sieltä Koitajokea Pielisjokeen. Sitä myöten pääsi laatokankarjalaisten ikiaikaisille kauppareitille aina pohjanlahden lohiapajille ja myöhemmin Ouluun ja Tornioon.

Mekrijärvellä asunut Simana Sissonen on Suomen Karjalan merkittävin runonlaulaja. Hänen muististaan jäi jälkipolville yli 4000 runosäettä. 1800-luvun alkupuolella Sissolan pirtin isäntänä eläneen loitsijan ja manaajan koti on tutustumisen arvoinen kulttuurikohde.

Polun varrella on myös useita sotahistoriallisia tapahtumapaikkoja. Niistä on kerrottu toisaalla näillä Via Karelian sivuilla.

Lisätietoja: www.ilomantsi.fi

Ajo-ohje: aloituspiste Petkeljärven kansallispuisto, loppupiste Mekrijärven kylä Via Karelian tuntumassa Ilomantsin pohjoispuolella. Molempiin on Via Karelialta selkeä viitoitus.

luontokohteet_poro_600x450

Osoite

82900 Ilomantsi

Puhelinnumero

ei ole

Sijainti kartalla