Teerisuo – Lososuo

teerisuo-lososuo

Teerisuo – Lososuo

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Kuhmossa sijaitseva Teerisuon – Lososuon soidensuojelualue Kuhmon lounaispuolella Kuhmosta Valtimoon menevän tien 5284 tuntumassa on erämainen, maisemallisesti hyvin merkittävä alue. Alueen metsäsaarekkeet ja suot muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden.

Pieni Teerisuo, Isosuo, Kuitisuo ja Lososuo muodostavat yli 8 km pitkän, lähes yhtenäisen ojittamattoman nevajonon. Soiden yli näkyvät metsän profiilit ovat ehjiä ja luonnontilaisen erirakenteisia. Varsinkin soiden reunoilla on upeita keloja. Pitkänomaisen ja jyrkkäpiirteisen Rajavaaran vierellä virtaava Rajapuro sekä komeiden kallioiden välissä virtaava Kelopuro kuljettavat soiden ja lampien vesiä kohti Vuoksen vesistöä ja Suomenlahtea, alueen pohjoisosan vedet taas virtaavat Oulujoen vesistön kautta Perämereen.

Alueen metsät ovat pääosin naavaisia korpikuusikoita, suuria haapoja, raitaa ja koivua sekä maapuita ja pökkelöitä on metsissä runsaasti, siksi alueella on runsaasti kuolleesta puusta riippuvaisia harvinaisia lajeja, mm. kääpiä ja kovakuoriaisia. Suon ja vanhan metsän lintulajeja on runsaasti ja mm. metsäpeura ja majava elävät alueella.

Alueen luoteispuolella olevan tien 5284 varrella olevalta parkkipaikalta lähtee 11,5 km pitkä märin paikoin pitkostettu Teerisuon retkeilyreitti, joka on rengaspolku. Tasaisessa maassa kulkeva polku on helppokulkuinen. Reitin varrella on Teerisuon laavu ja Multisärkän tulipaikka. Retkeilyreitti vie vuoroin suolle, vuoroin luonnontilaisiin aarniometsäsaarekkeisiin. Myös UKK-vaellusreitti kulkee alueen halki ja kulkee osin samaa väylää mainitun rengaspolun kanssa. Sen varrella, rengaspolulta luoteeseen on Kiurulammen tulipaikka.

Alueella voi kulkea muutenkin. Linnuista kiinnostuneelle kevät ja alkukesä ovat antoisaa aikaan. Erityisesti hilla-aikaan alueelta voi löytää runsaasti tuomisia ja syksyllä suon värit hehkuvat vihreän, punaisen ja keltaisen eri vivahteissa. Talvella tasaiset ja tuulen pieksemät hanget houkuttelevat tekemään pitemmänkin hiihtolenkin.

Teerisuo-Lososuo pähkinänkuoressa

Kuhmo, Kainuu

Pinta-ala 21 km2

Perustettu 1988

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/teerisuo-lososuo

Ajo-ohje:

Kuhmo – Valtimo tien (5284) varrella Sotkamon ja Kuhmon rajaa on pysäköintialue, jossa on retkeilyreitin opasteet.

Kuva: Eeva Pulkkinen

Osoite

Teerisuo-Lososuo
Kuhmo, Kainuu

Puhelinnumero

Sijainti kartalla