Tuntsan erämaa-alue

tuntsan erämaa-alue

Tuntsan erämaa-alue

Taso: (*  *  *) Kolme karhua

Tuntsan erämaa-alue soveltuu erinomaisesti retkeilyyn helppokulkuisuuden ja alueen selväpiirteisyyden vuoksi. Jotkut sanovat sitä yhdeksi Euroopan hienoimmista retkeilyalueista. Nykyinen lakisääteinen Tuntsan erämaa on vain pieni murunen laajempaa Tuntsan aluetta, jota metsänhoitaja, eräkirjallisuuden klassikko A.E.Järvinen aikoinaan kirjoissaan kuvaili. Osa siitä erämaasta on Venäjän rajan takana, koska osa vanhaa Sallaa jäi rajan taakse.

Tuntsan erämaan halki kulkee UKK-retkeilyreitti, jota pitkin alueeseen on helpointa tutustua. Tuntsan erämaa sopii erinomaisesti myös omien polkujen kulkijalle, joka kaipaa yksinäisyyttä ja luonnonrauhaa.

Alue pähkinänkuoressa

Salla, Itä-Lappi

Pinta-ala 212 km2

Perustettu 1997

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/tuntsa

www.salla.fi

www.savukoski.fi

Ajo-ohje:

Tuntsan erämaan halki voi kulkea joko etelästä pohjoiseen, Sallan Naruskasta Savukosken Tulppioon tai päinvastoin. Jos kuljetaan etelästä pohjoiseen, käännytään Salla – Savukoski tieltä (965) Tuntsalle johtavalle tielle. Opastekyltissä lukee Naruskajärvi 45 km. Naruskajärveltä on erämaa-alueen rajalle Tuntsalle 30 km. Alueella on tiheä metsäautotieverkosto, joten autolla voi ajaa lähemmäskin aluetta. Ei virallinen, mutta suosittu pysäköintipaikka on Auermavaarankuusikossa n. 18 km Naruskajärveltä Tuntsan suuntaan. Siinä UKK-vaellusreitti ylittää Naruska – Tuntsa tien ja jatkuu kohti erämaa-aluetta. Talvisin tie aurataan vain Naruskajärvelle saakka.

Osoite

Tuntsan erämaa

Puhelinnumero

Sijainti kartalla