Via Karelian luontokohteet
Via Karelia on luonnosta kiinnostuneen matkailijan kannalta pelkkää ilotulitusta. Matkan verrelta löydät hienoja kulttuurimaisemia, koskemattomia erämaita, pitkiä ja lyhyitä retkeilyreittejä ja luontopolkuja, vesiretkeilyreittejä ja -kohteita sekä lintu- ja näkötorneja, joista ympäröivää maisemaa pääsee tarkkailemaan muuta ympäristöä korkeammalta.
Koska Via Karelia kulkee 750 km:n matkan Suomenlahden tuntumasta Lapin eteläosiin, luonnon olosuhteet ja asutuksen kulttuuripiirteet muuttuvat matkan varrella melkoisesti.
Tie kulkee Lappeenrannan pohjoispuolelta alkaen karkeasti ottaen pitkin Suomen ja Venäjän välistä vedenjakajaa, ja halkoo pohjoiseen mentäessä yhä erämaisempaa ja harvaanasutumpaa seutua.
Myös vuoden kierto kulkee hiukan eri rytmissä. Talvi on pohjoisessa kuukautta, kahta pitempi ja kesä vastaavasti lyheyempi. Myös päivän pituus vaihtelee. Juhannuksena Sallassa, napapiirin pohjoispuolella, aurinko paistaa läpi vuorokauden eikä joulun seutuun näyttäydy lainkaan, vaikka päivä vaaleneekin noin viideksi tunniksi.
Etelässä vaalea juhannusyö on viitisen tuntia vailla auringon säteitä ja joulupäivänä aurinko paistaa matalalta suunnilleen saman ajan.
Kuljet antimiltaan hienoa tietä. Malta pysähdellä ja tutkia eri tavoin ilmenevää luonnon kauneutta. Avaa sydämesi luonnon kauneudelle.

Luontokohteet kartalla
Luontokohteet luettelona
Haapajärven lintutorni
Kansainvälisesti arvokkaaksi lintuvedeksi luokiteltu rehevä, metsä ja peltorantainen lintujärvi. Kevätmuutolla nähdään runsaasti vesilintuja, kahlaajia, lokkeja ja tiiroja. Heinä-elokuussa alueelle kerääntyy runsaasti sulkivia vesilintuja ja poikueita. Torni on avoin ja yksikerroksinen…
Lue lisääSäynäjäsuo – Matalasuon soidensuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Alue on Kainuun suurimpia ja linnustoltaan merkittävimpiä avosuoalueita. Sen monipuolisuutta lisäävät Säynäjärvi ja pienemmät suolammet. Alue on säilynyt erittäin luonnontilaisena. Suotyyppien kirjo alueella on hyvin…
Lue lisääVirolahti Kellovuoren lintutorni
Muutonseurantatorni on parhaimmillaan syksyllä, vaikka siellä kannattaa poiketa myös kevätmuuton aikaan. Tornista näkee erityisesti petolintuja ja arktisia vesilintuja. Mäellä olevasta tornista aukeaa näköala Suomenlahdelle ja Vilkkilänturalle.
Lue lisääKiteen erä- ja riistapolku 4,7 km
Kiteen erä- ja riistapolku on Oriveden rantamaisemissa oleva kahden rengasreitin kokonaisuus. Se esittelee metsäluontoa, metsänhoitoa, riistanhoitoa ja eräperinnettä.
Lue lisääMartinselkosen luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Martinselkonen on 6200 hehtaarin suuruinen lakisääteinen luonnonsuojelualue Suomussalmella Venäjän rajan mutkassa. Martinselkonen on yksi Suomen tärkeistä lintualueista ja se kuuluu Naturaan. Alue on tyypillistä pohjoiskainuulaista…
Lue lisääSiikalahti
Taso: ( * * *) kolme karhua Simpelejärven Siikalahti on Sisä-Suomen arvokkain ja kansainvälisesti tunnettu lintuvesi. Lintujen lauluaikaan touko- kesäkuussa kaulushaikaran puhaltelu ja yölaulajien huumaava konsertti ovat unohtumattomia kokemuksia. Eikä…
Lue lisääMikkolanniemi – Uukuniemi n. 30 km
Reitin eteläpää on Mikkolanniemen toimintakeskuksessa Pieni Rautjärven itärannalla ja se päättyy Papinniemen leirintäalueelle Pyhäjärven niemeen Uukuniemen kirkonkylällä.
Mikkolanniemestä patikointireitti jatkuu Mikkiksen tarinapolkuna. Heti alussa on kota ja tarinapolun toisessa päässä Virtsalammella on laavu lähellä tietä, jota varsinainen reitti kulkee.
Pöröpeikon polku – Parikkala 30 km
Parikkalan seudulla oli 2000-luvun puolivälissä kehittämishanke ”Liiku Lintuinmaan luonnossa”. Silloin kunnostettiin ja rakennettiin retkeilyreittejä. Niitä on kaikkiaan lähes sata kilometriä. Ne jakautuvat kolmeen selkeästi eri osaan, joten ne esitellään erikseen. Ensimmäinen osa on 30 km:n taival Pöröpeikon polku – Parikkala.
Lue lisääRuunaan retkeilyalue
Taso: (* *) Kaksi karhua Ruunaa on kuuluisa ennen kaikkea koskistaan. Lieksanjoen koskireitillä Matkalahdesta Ruunaan Luontotalolle Naarajoelle on mittaa noin 30 km. Matkailuyrittäjät järjestävät Ruunaan koskilla koskenlaskua puu- ja kumiveneillä.…
Lue lisääKolinpolku 63 km
Kontiolahden Uuron huoltoasemalta, teiden 6 ja 73 risteyksestä lähtee Kolinpolku. Reitti kulkee mm. Kolvananuuron luonnonsuojelualueen kautta Kiviniemeen ja edelleen Herajärven kierrosta pitkin Kolille. Matkan varrella on viitisentoista taukopaikkaa, joita Kontiolahden kunta hoitaa.
Lue lisääPetkeljärven kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Ilomantsissa sijaitseva Petkeljärven kansallispuisto on Suomen pienin kansallispuisto, mutta sinne mahtuu tiivis kattaus parasta harju-, – mäntykangas- ja järvenrantaluontoa. Vaikka puiston alueella on vanhoja…
Lue lisääJämäsvaaran virkistysmetsä
Taso (*) Yksi karhu Jämäsvaaran alueen keskusjärvi on Jämäsjärvi, jonka lähes koko valuma-alue on hakkaamaton ja ojittamaton. Jämäsjärven kaakkoisrannasta kohoaa jyrkästi kuusikkoinen Jämäsvaara. Lahopuuta on runsaasti ja aarniometsän kääpä- ja…
Lue lisääOulangan kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Oulangan kansallispuisto tunnetaan ennen kaikkea kahdesta asiasta: Oulanka- ja Kitkajoen mahtavista koskista sekä Karhunkierros-retkeilyreitistä. Oulangan seutu on ollut luonnonkauneudestaan tunnettu kauan. Ensimmäiset suunnitelmat alueen…
Lue lisääRautalahden lintutorni
Avoin yksitasoinen ja kolme metriä korkea torni on kortteikkoisen lahden rannalla, missä on myös pensaikkoa ja metsää. Toukokuun alussa Rautalahdelle kertyy suuret määrät joutsenia, niiden seasta voi löytyä pikkujoutseniakin. Alkukesästä…
Lue lisääMujejärven alue
Taso (* *) Kaksi karhua Nurmeksessa sijaitseva Mujejärven alue sopii retkeilijälle, joka haluaa nauttia rauhasta. Alue on Peurajärven virkistysalueen tuntumassa, mutta valtatie 75:n itäpuolella. Alueen luonto on hiukan toisenlainen kuin…
Lue lisääPohjanrannan lintutorni
Avoin, yksitasoinen torni on matalan lahden rannalla, ympärillä on rantaniittyä ja peltoa. Keväisin paikalla on runsaasti sorsia ja sotkia Ajo-ohje: Etelästä 6-tietä tultaessa lon Saaren taajaman jälkeen viitoitus oikealle Uukuniemeen…
Lue lisääVirolahti Hurpun lintutorni
Männikköinen niemenkärki merenrannalla. Torni sopii erityisesti arktisen muuton seurantaan toukokuussa. Tornissa on yksi avoin taso. Rakennusvuosi on 1983.
Lue lisääKonnunsuon lintutornit
Konnunsuolla on laajalla peltoaukeamalla kaksi tornia puolen kilometrin päässä toisistaan. Eräs Kaakkois-Suomen kautta muuttavien lintujen pääreiteistä kulkee Konnunsuon peltojen kautta. Keväällä siellä näkee laulu- ja pikkujoutsenia, sorsalajeja, kahlaajia, eri hanhi-lajeja…
Lue lisääTuntsan erämaa-alue
Taso: (* * *) Kolme karhua Tuntsan erämaa-alue soveltuu erinomaisesti retkeilyyn helppokulkuisuuden ja alueen selväpiirteisyyden vuoksi. Jotkut sanovat sitä yhdeksi Euroopan hienoimmista retkeilyalueista. Nykyinen lakisääteinen Tuntsan erämaa on vain pieni…
Lue lisääTeerisuo – Lososuo
Taso: (* *) Kaksi karhua Kuhmossa sijaitseva Teerisuon – Lososuon soidensuojelualue Kuhmon lounaispuolella Kuhmosta Valtimoon menevän tien 5284 tuntumassa on erämainen, maisemallisesti hyvin merkittävä alue. Alueen metsäsaarekkeet ja suot muodostavat…
Lue lisääJoutsenon retkeilyreitit n. 70 km
Joutsenossa kiertelee laaja retkeilyreitistö kunnan keskustaajaman ympärillä. Suuri osa reiteistä on Myllymäen laskettelukeskuksen ympäristössä. Yksi haara johtaa Hinkanrannan kautta Saimaan rantoja seuraten Imatran kylpylään. Toinen jotos vie Kähärilän kylän kautta Soskuan sululle Saimaan kanavalle.
Lue lisääPeurajärven virkistysalue
Taso: (* *) Kaksi karhua Peurajärvi on ihanteellinen perhekohde. Pieneen ja rauhalliseen alueeseen ehtii hyvin tutustua päivänkin aikana, mutta viikonloppukin vierähtää siellä mukavasti, nähtävää ja tekemistä riittää patikoinnista uimiseen, kalastuksesta…
Lue lisääPatvinsuon kansallispuisto
Taso: * * * (kolme karhua) Oletko kulkenut suurella avosuolla? Se on kokemisen arvoista. Patvinsuolla horisontin avaruus muistuttaa laajaa saaristoista järvenselkää. Näkymässä vaihtelevat kunakin vuodenaikana eriväriset aavat suolakeudet, niistä…
Lue lisääKalliojärven kierros 4 km
Pyhäselän Kalliojärven kierros on rengasreitti, joka kulkee kalliorotkon pohjalla uinuvan Suuren Kalliojärven ympäri. Reitillä on metsäpolkua, pitkospuita, nousuja ja laskuja sekä kalliojyrkänteitä, joilla ei ole kaiteita. Lasten kanssa on oltava varovainen myös jyrkkärantaisella nuotiopaikalla.
Lue lisääJauhovaara
Taso: (*) Yksi karhu Jauhovaaran virkistysmetsä sijaitsee Kuhmon lounaisosassa. Näköalapaikkana tunnetun Jauhovaaran korkeus on 253,2 metriä merenpinnasta. Varsinkin vaaran pohjoispuoli on paikoin jyrkkärinteistä ja sieltä aukeaa hienot näköalat. Alue poikkeaa…
Lue lisääParikkala – Mikkolanniemi 35 km
Tämä osuus alkaa Parikkalan rautatieasemalta ja sen toisessa päässä on Mikkolanniemen toimintakeskus Saaren Akonpohjan ja Pieni Rautjärven itäpuolella tien 4014 varressa. Tämä osuus on itse asiassa pyöräilyreitti, sillä se on viitoitettu koko matkan teille.
Lue lisääKalmosärkkä
Taso: (*) Yksi karhu Suomussalmella Juntusrannan kylän lounaispuolella sijaitseva Kalmosärkkä on esihistoriallinen asuinpaikka. Kalmosärkkä on museoviraston suojelukohde ja sitä hoitaa Metsähallitus. Alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin muinaisjäännöksiin. Kalmosärkkä on kapea, reilun…
Lue lisääJaaman kierros 47,7 km
Joensuun ja Kontiolahden alueilla kulkeva Jaaman kierros sopii paremmin pyöräilyyn kuin patikoimiseen, koska se kulkee teitä myöten. Sitä voi luonnehtia Joensuun keskustasta lähteväksi kuuden uimarannan rengasreitiksi, joka kulkee mm. Höytiäisen kanavan ja Jaamankankaan kautta takaisin kaupungin keskustaan.
Lue lisääIso-Palosen – Maariasärkkien luonnonsuojelualue
Taso: (* * ) Kaksi karhua Iso-Palosen – Maariansärkkien luonnonsuojelualue on eräs Ystävyyden puistoon kuuluvista viidestä suojelualueesta Kuhmossa. Alue on pienten järvien, lukuisten lampien, mäntykankaiden ja jääkauden synnyttämien harjujen eli…
Lue lisääSalpapolku 50 km
Salpapolku on vaellusreitti, jonka eteläinen lähtöpiste on Virolahden Majaniemessä, ja reitti päättyy Miehikkälän Takamaan erämaametsiin Syvä-Valkjärven eteläpuolelle. Reitti on merkitty sinisillä opasteilla sekä Salpapolku- ja saukkotunnuksin
Lue lisääÄnäkäisen virkistysmetsä
Taso: (* *) Kaksi karhua Lieksassa sijaitsevaa Änäkäisen virkistyskalastusaluetta ympäröivät virkistysmetsät. Metsiä hakataan harvakseltaan ja retkeilyä kunnioittaen. Alue liittyy kiinteästi talvisodan taisteluihin ja samoihin paikkoihin rakennettiin välirauhan aikana Salpa-linjan linnoitteita.…
Lue lisääElimyssalon luonnonsuojelualue
Taso: ( * * ) Kaksi karhua Kuhmon itäpuolella rajanpinnassa sijaitseva Elimyssalo on metsäpeuran uuden tulemisen kotiseutu. Metsäpeura oli metsästetty Suomesta loppuun 1800-luvun loppuun mennessä. 1960-luvun lopulla Martti Montonen löysi…
Lue lisääSallatunturin alue
Taso: (* *) Kaksi karhua Sallatunturin alue Sallan kirkonkylän eteläpuolella Via Karelian (950) kahta puolta pitää sisällään erilaisia luonnonsuojelualueita, joihin kuuluu laajoja aapasoita, vanhoja metsiä ja tuntureita. Myös suojelualueiden ulkopuolella…
Lue lisääKoitajoen luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Koitajoen luonnonsuojelualue Hattuvaaran kylän itäpuolella rajavyöhykkeen tuntumassa on erinomainen erämainen retkeilykohde. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki on esitelty myös melontareittien kohdalla. Koitajoen…
Lue lisääVirolahti Vilkkilänturan lintutorni
Tornin ympäristö on matalaa merenlahtea. Tornista näkee muutolla lepäileviä vesilintuja ja kahlaajia. Parasta lintuaikaa on huhti-toukokuu.
Lue lisääRuunaan luonnonsuojelualue
Taso (*) Yksi karhu Aivan Venäjän rajan tuntumassa, Ruunaan retkeilyalueen ja Lieksanjoen takana sijaitseva Ruunaan luonnonsuojelualue on pääosin koskematonta saloa. Yli puolet suojelualueesta on rajavyöhykettä, jolla liikkuminen ilman rajavartioston lupaa…
Lue lisääKolin kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Maisema Kolin huipulta Pieliselle on yksi suomalaisimmista maisemista. Alue on esitelty myös näiden sivujen kulttuurimaisemista kerrottaessa, koska Koli on nimetty erääksi Suomen kansallismaisemista. Kuuluisien…
Lue lisääPieni Ritojärvi
Taso: (*) yksi karhu Pieni Ritojärvi on ihastuttava päiväretkikohde. Ritojärven kierto (5,2 km) kokoaa alueen kauneimmat näkymät saman reitin varrelle. Rengasreitti johdattelee kulkijaansa suolla ja metsäisessä harjumaisemassa järven ympäri. Pienen…
Lue lisääJuortanansalon – Lapinsuon luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Ystävyydenpuistoon kuuluva Juortanansalon – Lapinsuon soidensuojelualue on todellista saloa. Se on todellinen helmi retkeilijälle joka pitää soista ja haluaa kulkea omia polkujaan. Kokemattomampikin voi tutustua…
Lue lisääKieverrysjärvet
Taso: (*) Yksi karhu Kieverrysjärvien alue on Kuhmon eteläosassa Via Karelian tuntumassa, paikassa, jossa Venäjän raja käy kauimpana lännessä. Alue on hieno, helppokulkuinen päiväretkikohde, jossa retkeilyreitti kulkee kuuden järven ja…
Lue lisääUkonsärkkä
Taso: ( * ) Yksi karhu Ukonsärkkä on pieni hyvin kaunis päiväretkeilyyn sopiva kohde aivan Lieksan itäisimmässä kolkassa. Alueella on hieno harju vanhoine metsineen. Harva osuu alueelle sattumalta, mutta se…
Lue lisääJonkerinsalon luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Jonkerinsalon luonnonsuojelualue sijaitsee Kuhmon eteläosassa Jongunjoen melontareitin länsipuolella. Alueen luonto on jylhän kaunista ja alueen keskellä oleva Louhipuron Hiidenportti on maakunnallisesti arvokas kanjoni, jossa korkeiden…
Lue lisääLentuan luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Lentua on Oulujoen vesistön suurin säännöstelemätön järvi ja koko Kainuun arvokkain järvikokonaisuus. Rannat ovat pääosin rakentamattomia, joten järvi on varsin erämainen. Lentua keskeiset vesialueet ja…
Lue lisääKaltimon kierto ja Patvinpolku 80 km
Kaltimon kierto on 25 km:n mittainen rengasreitti Enossa Uimaharjuntien (73) pohjoispuolella. Reitiltä on yhteys Kolvananuuron kautta Kolinpolulle ja Suppuralammelta Patvinpolkua myöten Uimaharjun ja Kivilahden kautta Patvinsuon kansallispuistoon.
Lue lisääYstävyyden puisto ja Ystävyyden luonnonsuojelualue
Ystävyyden puisto on Kuhmoon ja Suomussalmelle perustettu luonnonsuojelualueiden verkosto. Se koostuu viidestä erillisestä suojelualueesta, jotka kaikki on esitetty näillä sivuilla erikseen. Via Karelian varrella Ystävyyden puiston opasteet ohjaavat kulkijan Petolan…
Lue lisääImatra–Ruokolahti–Rautjärvi -retkeilyreitti 89 km
Reitti alkaa etelässä Imatran kylpylältä, koukkaa Ruokolahden urheilukeskukselle ja päättyy Rautjärven kunnan keskukseen eli Simpeleelle. Reitti kulkee monin paikoin useampaa haaraa niin, että matkan pituutta voi muunnella. Reitti myös ylittää…
Lue lisääHossan kansallispuisto
Taso (* * ) Kaksi karhua Hossa on valtion retkeilyalue. Se on kuin luotu patikka-, hiihto-, ja melontaretkeilyyn sekä kalastukseen. Alueen metsät ovat pääasiassa helppokulkuisia ja kauniita männiköitä, sekä tasaisia…
Lue lisääKuhasalon luontopolku 1 ja 2 km
Joensuun kaupungin keskustan tuntumassa kulkevat kaksi pientä rengasreittiä kulkevat vanhan ortodoksisen luostarin ja saarimetsän maisemissa Pyhäselän aavalla rannalla. Polut ovat selkeitä ja melko helppokulkuisia, mutta Pyhäselän rantaosuuksilla on kivikkoista.
Lue lisää