Skip to content

Lintutornit

Lintuja ja maisemia lintutorneista

Seuraavat Via Karelian tuntumassa olevat lintutornit ovat helposti autoilijan tavoitettavissa. Kävelymatkaa on yleensä muutamia satoja metrejä, joskus hiukan enemmän. Torneja on alueella enemmänkin, mutta jotkut sijaitsevat kaukana lähimmästä tiestä, luonnonsuojelualueiden keskellä, pitkien retkeilyreittien tai luontopolkujen varsilla. Ne on mainittu kyseisten kohteiden yhteydessä.

Tornit on rakennettu joko merkittävien pesimäalueiden tai tärkeiden muuttoreittien äärelle. Torniin kiivetäkseen ei tarvitse olla lintuihminen. Jos torniin sattuu lintuharrastajia, heitä ei kannata ujostella. He yleensä innostuvat, kun saavat kiinnostuneen kuulijan. Tornit on rakennettu yleiseen käyttöön, ne eivät ole aktiiviharrastajien koskemattomia kotipesiä.

Jos olet kiinnostunut nimenomaan linnuista, ne ovat satoisimmillaan huhti- toukokuussa ja aivan kesäkuun alussa lintujen kevätmuuton ja soitimen yhteydessä. Pesinnän alkaessa linnut piilottelevat ja ovat varovaisia, kunnes poikaset ovat lentokykyisiä. Syysmuuton aikaan syys-ja lokakuussa on toinen lintutarkkailijan satokausi, varsinkin silloin, kun arktiset linnut lentävät Suomen yli etelään. Paikkakunnalta poistujaa on vaikeampi havaita. Yhtäkkiä lintu vain ei enää ole paikalla.

Koska tornit ovat suhteellisen korkeita, ne tarjoavat muillekin kulkijoille oivan mahdollisuuden nähdä ympäröivää maisemaa yläviistosta sielläkin, missä ei ole luontaisia korkeuseroja, kuten järvien ruovikkoisilla rannoilla ja laajoilla soilla. Maisemasta kiinnostuneille tornit saattavat olla antoisimmillaan kukkeimman kesän tai ruskan aikaan. Talven tulo, kaamos ja kevään puhkeaminen tarjoavat hienot hetkensä. Myös auringon ja kuun nousut ja laskut sekä erityisesti täysikuu ovat monesta tornista upeaa katsottavaa. Tornithan ovat auki myös öisin. Lumen aikaan torniin nousevan pitää olla erityisen varovainen. Niissä ei ole talvikunnossapitoa. Oma lapio ja tukevat kengät ovat silloin osuvia varusteita.

 

Lue: Lintutornin käyttäjän 10 kultaista sääntöä

Lintutornit kartalla

Lintutornit luettelona

Pohjanrannan lintutorni

Avoin, yksitasoinen torni on matalan lahden rannalla, ympärillä on rantaniittyä ja peltoa. Keväisin paikalla on  runsaasti sorsia ja sotkia Ajo-ohje: Etelästä 6-tietä tultaessa lon Saaren taajaman jälkeen viitoitus oikealle Uukuniemeen…

Lue lisää

Virolahti Vilkkilänturan lintutorni

Tornin ympäristö on matalaa merenlahtea. Tornista näkee muutolla lepäileviä vesilintuja ja kahlaajia. Parasta lintuaikaa on huhti-toukokuu.

Lue lisää

Virolahti Hurpun lintutorni

Männikköinen niemenkärki merenrannalla. Torni sopii erityisesti arktisen muuton seurantaan toukokuussa. Tornissa on yksi avoin taso. Rakennusvuosi on 1983.

Lue lisää

Virolahti Kurkela

Kurkela on Suomen varmin paikka nähdä rajan takana pesivät mustahaikara, haarahaukka ja kiljukotka. Lisäksi tornista voi nähdä arktisten vesilintujen muuttoa ja varsinkin syksyllä petomuuttoa.

Lue lisää

Virolahti Kellovuoren lintutorni

Muutonseurantatorni on parhaimmillaan syksyllä, vaikka siellä kannattaa poiketa myös kevätmuuton aikaan. Tornista näkee erityisesti petolintuja ja arktisia vesilintuja. Mäellä olevasta tornista aukeaa näköala Suomenlahdelle ja Vilkkilänturalle.

Lue lisää

Rautalahden lintutorni

Avoin yksitasoinen ja kolme metriä korkea torni on kortteikkoisen lahden rannalla, missä on myös pensaikkoa ja metsää. Toukokuun alussa Rautalahdelle kertyy suuret määrät joutsenia, niiden seasta voi löytyä pikkujoutseniakin. Alkukesästä…

Lue lisää

Konnunsuon lintutornit

Konnunsuolla on laajalla peltoaukeamalla kaksi  tornia puolen kilometrin päässä toisistaan. Eräs Kaakkois-Suomen kautta muuttavien lintujen pääreiteistä kulkee Konnunsuon peltojen kautta. Keväällä siellä näkee laulu- ja pikkujoutsenia, sorsalajeja, kahlaajia, eri hanhi-lajeja…

Lue lisää

Haapajärven lintutorni

Kansainvälisesti arvokkaaksi lintuvedeksi luokiteltu rehevä, metsä ja peltorantainen lintujärvi. Kevätmuutolla nähdään runsaasti vesilintuja, kahlaajia, lokkeja ja tiiroja. Heinä-elokuussa alueelle kerääntyy runsaasti sulkivia vesilintuja ja poikueita. Torni on avoin ja yksikerroksinen…

Lue lisää
Scroll To Top