Lintutornin käyttäjän 10 kultaista sääntöä

1. Olet vieraana lintujen pesimäalueella. Kunnioita lintujen kotirauhaa.

 

2. Linnut huomaavat tulosi ja tottuvat sinuun vähitellen. Olemalla mahdollisimman hiljaa ja huomaamattomasti voit nähdä enemmän. Silloin otat myös huomioon lintujärven asukkaat ja muut tornin käyttäjät.

 

3. Ellet ole katsomassa vain maisemia, torniin kiipeäminen ilman kiikaria voi olla turhauttavaa. Kaukoputken avulla näet vielä enemmän.

 

4. Lintutorniin kannattaa ottaa mukaan hyvä lintukirja, jonka avulla lintujen tunnistaminen onnistuu. Vielä arvokkaampi apu on kokenut harrastaja, joka tuntee linnut ja niiden äänet.

 

5. Liiku tornissa mahdollisimman vähän ja varovasti muiden katsoessa lintuja. Liikkuminen tärisyttää vanhimia torneja ja hankaloittaa kiikarilla tai kaukoputkella katsomista.

 

6. Kertomalla muille tornin käyttäjille huomaamistasi linnuista tai eläimistä jaat havaintosi ilon.

 

7. Tornilla kannattaa käydä vaihtelevissa oloissa. Näkymät vaihtelevat eri vuosina, eri vuodenaikoina ja eri päivinä tai vuorokauden aikoina. Joskus parhaat elämykset koetaan yöllä tai jopa sadesäällä.

 

8. Kirjaa käyntisi mahdolliseen havainto- tai vierasvihkoon muidenkin iloksi. Merkintä kertoo tornin käytöstä ja edistää lintujen suojelua.

 

9. Älä jätä roskia luontoon tai torniin. Kaiken, minkä jaksat luontoon kantaa, jaksat varmasti kantaa myös takaisin.

 

10. Pysäköi autosi niin, ettei se ole muiden tienkäyttäjien esteenä. Muista jokamiehen oikeudet ja niiden rajoitukset.