Luonnonsuojelualueet
Kohtaa alkuperäinen luonto suojelu- ja virkistysalueilla
Luonnonsuojelualueiden tarkoitus on säilyttää tuleville sukupolville edustavia ja laajuudeltaan elinkelpoisia näytteitä kaikista Suomessa nykyään esiintyvistä luontotyypeistä. Lähes kaikki suojelualueet on tarkoitettu myös yleisiksi nähtävyyksiksi. Runon ja Rajan tien tuntumassa vain Ulvinsalon luonnonpuisto on varattu pelkästään tutkimusta palvelemaan.
Runon ja Rajan tie kulkee enimmäkseen ensin halki viljelys- ja kulttuurimaisemien, pohjoisempana halki talousmetsien, joissa hakkuaukeat ja eri-ikäiset metsät vaihtelevat. Jos haluat kohdata ikiaikaisen itäsuomalaisen luonnon, siihen tarjoutuu valtava määrä tilaisuuksia, jos sinulla on kulkiessasi aikaa. Tien tuntumassa on neljäkymmentä erilaista suojelualuetta.
Jos poikkeat matkallasi joillekin näille alueille, ihmettelet pian kuinka monipuolinen itäsuomalainen luonto onkaan. On selvää, etteivät kaikki luonnonnähtävyydet mahdu yhdelle matkalle, eivät edes kokonaiselle kesälle. Itä-Suomen luonto on aivan liian rikas ja monipuolinen.
Huomattavimpia nähtävyyksiä ovat tien vaikutuspiirissä olevat seitsemän kansallispuistoa, mutta yhtään suojelualuetta ei ole perustettu tyhjän takia. Jokaisen ominaislaatuun kannattaa etukäteen tutustua. Niistä voi löytyä juuri sinua miellyttävä helmi. Kansallispuistojen poluilla saattaa olla ajoittain hyvinkin vilkasta, jollain muulla suojelualueella toinen kulkija on harvinainen kohdattava. Useammin hänet kuitenkin tapaa kuin yhdenkään Suomen suurpedoista. Kaikki ne väistävät ihmistä, eivätkä ne ole syy pysyä poissa maastosta.
Luonnonsuojelualueilla voi useimmiten myös yöpyä. Retkeilijälle riittää telttapaikka, laavu, kota tai autiotupa. Vaativampi kaipaa leirintäaluetta tai maksullista majoitusta joko kohteessa tai sen lähistöllä.
Mukana on kansallispuistojen ohella muunkin tasoisia suojelualueita, retkeilyalueita ja virkistysalueita. Käyttäjän kannalta ei ole merkitystä, mikä on suojelun status. Pääasia, että kohde on kiinnostava.
Olemme luokitelleet alueet. Monipuolisimmat alueet saavat kolme karhua, retkeilyalueet – joissa on myös talousmetsiä – kaksi karhua. Samaan joukkoon kuuluu myös muita monipuolisia alueita. Yksi karhu ei tarkoita, että alue olisi yhdentekevä. Usein perusteena on, että nähtävää on kapeanlaisesti, vaikka juuri se saattaa olla huippuluokkaa. Tai sitten alueella ei ole retkeilypalveluita ja se vaatii hyviä retkeilytaitoja.

Luonnonsuojelualueet kartalla
Luonnonsuojelualueet luettelona
Ystävyyden puisto ja Ystävyyden luonnonsuojelualue
Ystävyyden puisto on Kuhmoon ja Suomussalmelle perustettu luonnonsuojelualueiden verkosto. Se koostuu viidestä erillisestä suojelualueesta, jotka kaikki on esitetty näillä sivuilla erikseen. Via Karelian varrella Ystävyyden puiston opasteet ohjaavat kulkijan Petolan…
Lue lisääPeurajärven virkistysalue
Taso: (* *) Kaksi karhua Peurajärvi on ihanteellinen perhekohde. Pieneen ja rauhalliseen alueeseen ehtii hyvin tutustua päivänkin aikana, mutta viikonloppukin vierähtää siellä mukavasti, nähtävää ja tekemistä riittää patikoinnista uimiseen, kalastuksesta…
Lue lisääSallatunturin alue
Taso: (* *) Kaksi karhua Sallatunturin alue Sallan kirkonkylän eteläpuolella Via Karelian (950) kahta puolta pitää sisällään erilaisia luonnonsuojelualueita, joihin kuuluu laajoja aapasoita, vanhoja metsiä ja tuntureita. Myös suojelualueiden ulkopuolella…
Lue lisääHossan kansallispuisto
Taso (* * ) Kaksi karhua Hossa on valtion retkeilyalue. Se on kuin luotu patikka-, hiihto-, ja melontaretkeilyyn sekä kalastukseen. Alueen metsät ovat pääasiassa helppokulkuisia ja kauniita männiköitä, sekä tasaisia…
Lue lisääLauttavaaran luontokoulumetsä
Taso (*) Yksi karhu Lauttavaaran luontokoulumetsä on Metsähallituksen näyteikkuna luonnon monimuotoisuuteen ja nykyaikaiseen ympäristöarvoja korostavaan metsien käsittelyyn. Se on Via Karelian varrella, noin 10 km Kuhmon keskustasta pohjoiseen. Sen tuntumassa…
Lue lisääKolin kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Maisema Kolin huipulta Pieliselle on yksi suomalaisimmista maisemista. Alue on esitelty myös näiden sivujen kulttuurimaisemista kerrottaessa, koska Koli on nimetty erääksi Suomen kansallismaisemista. Kuuluisien…
Lue lisääOulangan kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Oulangan kansallispuisto tunnetaan ennen kaikkea kahdesta asiasta: Oulanka- ja Kitkajoen mahtavista koskista sekä Karhunkierros-retkeilyreitistä. Oulangan seutu on ollut luonnonkauneudestaan tunnettu kauan. Ensimmäiset suunnitelmat alueen…
Lue lisääUkonsärkkä
Taso: ( * ) Yksi karhu Ukonsärkkä on pieni hyvin kaunis päiväretkeilyyn sopiva kohde aivan Lieksan itäisimmässä kolkassa. Alueella on hieno harju vanhoine metsineen. Harva osuu alueelle sattumalta, mutta se…
Lue lisääMurhisalon luonnonsuojelualue
Taso: (* * ) Kaksi karhua Murhisalo on Suomen ainoiden vienankarjalaisten kylien, Kuivajärven ja Hietajärven, ikiaikaista nautinta-aluetta. Eräkulttuurin ja muinaisten kulkureittien merkit ja vanhat kalasaunat tekevät alueesta kulttuurihistoriallisestikin arvokkaan. Alueen…
Lue lisääLentuan luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Lentua on Oulujoen vesistön suurin säännöstelemätön järvi ja koko Kainuun arvokkain järvikokonaisuus. Rannat ovat pääosin rakentamattomia, joten järvi on varsin erämainen. Lentua keskeiset vesialueet ja…
Lue lisääJauhovaara
Taso: (*) Yksi karhu Jauhovaaran virkistysmetsä sijaitsee Kuhmon lounaisosassa. Näköalapaikkana tunnetun Jauhovaaran korkeus on 253,2 metriä merenpinnasta. Varsinkin vaaran pohjoispuoli on paikoin jyrkkärinteistä ja sieltä aukeaa hienot näköalat. Alue poikkeaa…
Lue lisääRuunaan luonnonsuojelualue
Taso (*) Yksi karhu Aivan Venäjän rajan tuntumassa, Ruunaan retkeilyalueen ja Lieksanjoen takana sijaitseva Ruunaan luonnonsuojelualue on pääosin koskematonta saloa. Yli puolet suojelualueesta on rajavyöhykettä, jolla liikkuminen ilman rajavartioston lupaa…
Lue lisääKolvananuuron luonnonsuojelualue
Taso: (**) Kaksi karhua Kolvananuuro on upea miljoonia vuosia vanha rotkolaakso Joensuusta Kajaaniin menevän valtatie kuuden ja Joensuusta Lieksaan menevän tien 73 välissä. Alue poikkeaa täysin ympäröivästä maisemasta. Siellä kulkee…
Lue lisääPatvinsuon kansallispuisto
Taso: * * * (kolme karhua) Oletko kulkenut suurella avosuolla? Se on kokemisen arvoista. Patvinsuolla horisontin avaruus muistuttaa laajaa saaristoista järvenselkää. Näkymässä vaihtelevat kunakin vuodenaikana eriväriset aavat suolakeudet, niistä…
Lue lisääJuortanansalon – Lapinsuon luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Ystävyydenpuistoon kuuluva Juortanansalon – Lapinsuon soidensuojelualue on todellista saloa. Se on todellinen helmi retkeilijälle joka pitää soista ja haluaa kulkea omia polkujaan. Kokemattomampikin voi tutustua…
Lue lisääMartinselkosen luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Martinselkonen on 6200 hehtaarin suuruinen lakisääteinen luonnonsuojelualue Suomussalmella Venäjän rajan mutkassa. Martinselkonen on yksi Suomen tärkeistä lintualueista ja se kuuluu Naturaan. Alue on tyypillistä pohjoiskainuulaista…
Lue lisääIso-Palosen – Maariasärkkien luonnonsuojelualue
Taso: (* * ) Kaksi karhua Iso-Palosen – Maariansärkkien luonnonsuojelualue on eräs Ystävyyden puistoon kuuluvista viidestä suojelualueesta Kuhmossa. Alue on pienten järvien, lukuisten lampien, mäntykankaiden ja jääkauden synnyttämien harjujen eli…
Lue lisääHiidenportin kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Hiidenportin kansallispuisto on kahden vesistön rajamailla. Puisto perustettiin vuonna 1982 säilyttämään kainuulaisen erämaaluonnon perinnettä. Alueen tunnetuin kohde on koko puiston läpi luode-kaakkosuunnassa kulkeva rotkolaakso,…
Lue lisääMujejärven alue
Taso (* *) Kaksi karhua Nurmeksessa sijaitseva Mujejärven alue sopii retkeilijälle, joka haluaa nauttia rauhasta. Alue on Peurajärven virkistysalueen tuntumassa, mutta valtatie 75:n itäpuolella. Alueen luonto on hiukan toisenlainen kuin…
Lue lisääNärängän luonnonmetsät
Taso: (*) Yksi karhu Kuusamossa sijaitsevat Närängän luonnonmetsien lähes koskematon luonto on ainutlaatuinen sekä Suomen että koko läntisen Euroopan mittakaavassa. Metsien lisäksi alueen pienvesistöt ja suot ovat säilyneet luonnontilaisina, joten…
Lue lisääPieni Ritojärvi
Taso: (*) yksi karhu Pieni Ritojärvi on ihastuttava päiväretkikohde. Ritojärven kierto (5,2 km) kokoaa alueen kauneimmat näkymät saman reitin varrelle. Rengasreitti johdattelee kulkijaansa suolla ja metsäisessä harjumaisemassa järven ympäri. Pienen…
Lue lisääValtavaara
Taso: (* * ) Kaksi karhua Valtavaaran suojelualue sijaitsee Rukatunturin koillispuolella. Kuusamon korkeimpiin kuuluva vaara tarjoaa jokaiselle luonnossa liikkujalle jotakin. Monimuotoiselta alueelta löytyy upeita näköaloja, karaistuneita tunturikasveja, harvinaisia lintuja ja…
Lue lisääTeerisuo – Lososuo
Taso: (* *) Kaksi karhua Kuhmossa sijaitseva Teerisuon – Lososuon soidensuojelualue Kuhmon lounaispuolella Kuhmosta Valtimoon menevän tien 5284 tuntumassa on erämainen, maisemallisesti hyvin merkittävä alue. Alueen metsäsaarekkeet ja suot muodostavat…
Lue lisääSäynäjäsuo – Matalasuon soidensuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Alue on Kainuun suurimpia ja linnustoltaan merkittävimpiä avosuoalueita. Sen monipuolisuutta lisäävät Säynäjärvi ja pienemmät suolammet. Alue on säilynyt erittäin luonnontilaisena. Suotyyppien kirjo alueella on hyvin…
Lue lisääÄnäkäisen virkistysmetsä
Taso: (* *) Kaksi karhua Lieksassa sijaitsevaa Änäkäisen virkistyskalastusaluetta ympäröivät virkistysmetsät. Metsiä hakataan harvakseltaan ja retkeilyä kunnioittaen. Alue liittyy kiinteästi talvisodan taisteluihin ja samoihin paikkoihin rakennettiin välirauhan aikana Salpa-linjan linnoitteita.…
Lue lisääJonkerinsalon luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Jonkerinsalon luonnonsuojelualue sijaitsee Kuhmon eteläosassa Jongunjoen melontareitin länsipuolella. Alueen luonto on jylhän kaunista ja alueen keskellä oleva Louhipuron Hiidenportti on maakunnallisesti arvokas kanjoni, jossa korkeiden…
Lue lisääRuunaan retkeilyalue
Taso: (* *) Kaksi karhua Ruunaa on kuuluisa ennen kaikkea koskistaan. Lieksanjoen koskireitillä Matkalahdesta Ruunaan Luontotalolle Naarajoelle on mittaa noin 30 km. Matkailuyrittäjät järjestävät Ruunaan koskilla koskenlaskua puu- ja kumiveneillä.…
Lue lisääKalmosärkkä
Taso: (*) Yksi karhu Suomussalmella Juntusrannan kylän lounaispuolella sijaitseva Kalmosärkkä on esihistoriallinen asuinpaikka. Kalmosärkkä on museoviraston suojelukohde ja sitä hoitaa Metsähallitus. Alue kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin muinaisjäännöksiin. Kalmosärkkä on kapea, reilun…
Lue lisääKoitajoen luonnonsuojelualue
Taso: (* *) Kaksi karhua Koitajoen luonnonsuojelualue Hattuvaaran kylän itäpuolella rajavyöhykkeen tuntumassa on erinomainen erämainen retkeilykohde. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki on esitelty myös melontareittien kohdalla. Koitajoen…
Lue lisääSiikalahti
Taso: ( * * *) kolme karhua Simpelejärven Siikalahti on Sisä-Suomen arvokkain ja kansainvälisesti tunnettu lintuvesi. Lintujen lauluaikaan touko- kesäkuussa kaulushaikaran puhaltelu ja yölaulajien huumaava konsertti ovat unohtumattomia kokemuksia. Eikä…
Lue lisääTuntsan erämaa-alue
Taso: (* * *) Kolme karhua Tuntsan erämaa-alue soveltuu erinomaisesti retkeilyyn helppokulkuisuuden ja alueen selväpiirteisyyden vuoksi. Jotkut sanovat sitä yhdeksi Euroopan hienoimmista retkeilyalueista. Nykyinen lakisääteinen Tuntsan erämaa on vain pieni…
Lue lisääPetkeljärven kansallispuisto
Taso: (* * *) Kolme karhua Ilomantsissa sijaitseva Petkeljärven kansallispuisto on Suomen pienin kansallispuisto, mutta sinne mahtuu tiivis kattaus parasta harju-, – mäntykangas- ja järvenrantaluontoa. Vaikka puiston alueella on vanhoja…
Lue lisääKieverrysjärvet
Taso: (*) Yksi karhu Kieverrysjärvien alue on Kuhmon eteläosassa Via Karelian tuntumassa, paikassa, jossa Venäjän raja käy kauimpana lännessä. Alue on hieno, helppokulkuinen päiväretkikohde, jossa retkeilyreitti kulkee kuuden järven ja…
Lue lisääReposuon alue
Taso: (*) Yksi karhu Reposuo on linnustollisesti arvokas suidensuojeluohjelman kohde aivan Pankakosken taajaman kupeessa. Siellä voi helposti seurata lintujen pesimäpuuhia tai muuttolintujen vierailuja. Pohjois-Karjalan suoluonnon monimuotoisuus on hyvin nähtävissä. Maisemat…
Lue lisääJämäsvaaran virkistysmetsä
Taso (*) Yksi karhu Jämäsvaaran alueen keskusjärvi on Jämäsjärvi, jonka lähes koko valuma-alue on hakkaamaton ja ojittamaton. Jämäsjärven kaakkoisrannasta kohoaa jyrkästi kuusikkoinen Jämäsvaara. Lahopuuta on runsaasti ja aarniometsän kääpä- ja…
Lue lisääKylmäluoman retkeilyalue
Taso: (* *) Kaksi karhua Vuonna 1979 perustettu Kylmäluoman suhteellisen laaja retkeilyalue sijaitsee Taivalkoskella, valtatie 5 tuntumassa, noin 45 km Kuusamosta etelään. Retkeilyalueen maasto on pääosin karua mäntykangasta, jolle ovat…
Lue lisääElimyssalon luonnonsuojelualue
Taso: ( * * ) Kaksi karhua Kuhmon itäpuolella rajanpinnassa sijaitseva Elimyssalo on metsäpeuran uuden tulemisen kotiseutu. Metsäpeura oli metsästetty Suomesta loppuun 1800-luvun loppuun mennessä. 1960-luvun lopulla Martti Montonen löysi…
Lue lisää