Via Karelia – ihania itäisiä makuja

Nenään lehahtaa uunissa hautuneen lihapadan tuoksu. Tuvassa tikittää kello ja aurinko viistää räsymattoihin valoisia juovia. Rapeakuorinen, sisältä pehmeä ruisleipä, kullankeltainen voi, kala, erimuotoiset piirakat ja haudutetut juurekset kuuluvat Via Kareliaa kulkevan etuoikeuksiin. Mitä pohjoisemmaksi matka Pohjanlahden rannalta käy, sitä voimakkaammiksi ja selkeämmiksi maut muuttuvat. Perusraaka-aineet muistuttavat toisiaan, samoin kypsennysmenetelmät, mutta kun jokainen matkailuyrittäjä lisää tarjoamaansa ruokaan ripauksen paikallisuutta, kättensä taitoa ja ystävällisyyttä, on kulkijan mahdollista kokea jotain uniikkia ja unohtumatonta.

Olemme pyrkineet poimimaan tämän reitin varrelta myös aivan erityisiä alueelle ominaisia makuja. Vironlahden läheisyydestä olemme löytäneet silakkaa ja muuta merikalaa eri muodoissaan Etelä-Karjalassa voit maistaa käsintehtyjen karjalanpiirakoiden lisäksi rypytettyä rapeakuorista ja paksua rieskaa.  Pohjois-Karjalassa pöydän antimiin kuuluvat karjalanpiirakoiden lisäksi sultsinat ja vatruskat. Saimaan taimen sulaa suussa Savonlinnassa ja jälkiruoaksi maistuu raikas ja mehevä torikauppiaan tarjoama rahkapiirakka.

Tuoreet marjat, sienet ja metsänantimet ovat jalostuneet kevään raikkaiksi elämyksiksi. Vai miltä maistuisi alkukesän kasviksista sekoitettu ja poimulehdillä ja voikukan terälehdillä koristeltu salaatti, koivunmahlasta ja raparperista ja mansikasta sekoitettu tervetuliaisjuoma tai suussa sulava teeripata ja uunissa haudutetut nauriit puhumattakaan porokeitosta? Jälkiruoaksi voitaisiin valita lakkakiisseliä, wärtsiläläisillä vadelmilla koristeltua kakkua tai kuusenkerkkäjäädykettä.

Me haluamme tällä Via Karelian reitillä auttaa sinua, arvoisa, tervetullut matkailija, löytämään ihanat maut ja ystävyyden, sillä me haluamme nähdä sinut aina uudestaan kokemassa näitä elämyksiä, joista voimme olla ylpeitä. Kun ruokaelämys höystetään paikallisella kulttuurilla, ite-taiteilijoiden oivalluksilla, historian vaiheilla, ripauksella huumoria ja luonnon hiljaisuutta, olemme varmoja, että lomasi onnistuu, etkä unohda sitä keitosta, jonka ihana itärajamme pystyy sinulle tarjoamaan.

Kuljetpa koko matkan yhteen menoon tai pätkissä kuin pyhiinvaeltaja, muista pysähtyä ja kuunnella itseäsi. Sinä olet se, joka teet valinnat. Me tarjoamme parhaat vaihtoehdot. Tervetuloa maistamaan!

Via Karelian ruokahelmet kartalla

Via Karelian ruokahelmet luettelona

Hotelli Kalevala

Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva moderni, Kalevala-henkinen hotelli, jonka ravintolan ruokalistalta löytyy lähiseudun raaka-aineita. Tarjolla on niin perinteisiä kuin kansainvälisiäkin ruokia paikallisella otteella silattuna.

Lue lisää

Utran Uittotupa

Utran Uittotupa pohjoiskarjalaista lähiruokaa ammattitaitoisten kokkien valmistamana. Mielenkiintoinen miljöö Pielisjoen rannan tuntumassa.

Lue lisää

Majatalo Puukarin pysäkki

Karjalaisen ruokaperinteen mukaista aitoa lähiruokaa ja ystävällistä palvelua kotoisessa miljöössä.

Lue lisää

Ravintola Buttenhoff

Ravintola Buttenhoff tarjoaa perinteisiä ruokia. Ravintola löytyy Imatran kosken ja Valtionhotellin läheltä, kävelykadun päästä, toisesta kerroksesta. Kokeile sesonkiruokia, kuten parsaa, kalakeittoa ja blinejä. Alakerrassa myös…

Lue lisää

Lieksan leipomo ja kahvila

Tuoreita leivonnaisia ja hyvää kahvia  

Lue lisää

Isäntä Matin museo

Tasalan talossa on aito 1950-luvun miljöö ja siellä tarjotaan tilauksesta lappilaista perinneruokaa, jonka raaka-aineet saadaan lähimetsästä ja järvestä. Talossa on kaunis Arabian posliiniastioiden kokoelma. Sijaitsee…

Lue lisää

Hossan poropuisto

Porotila, jossa on kotaravintola A-oikeuksilla. Herkullisia pororuokia tilauksesta. Poron lihaa ja porotuotteita myytävänä.

Lue lisää

Oivangin lomakartano

Oivangin lomakartano on jykevistä kelohongista, perinteisesti käsityönä rakennettu perheravintola, joka vaalii edellisten sukupolvien ruokaperinteitä nykyaikaan sovellettuna. Avoinna tilauksesta.

Lue lisää

Karjalantalo & Ravintola Kerubi

Joensuun parhaalla paikalla Ilosaaressa, historiallinen rakennus. Kerubi on laadukas ja omaleimainen ruoka- ja seurusteluravintola, jossa voit viettää aikaa, kuunnella musiikkia ja tavata ihmisiä.

Lue lisää

Kahvila Houkutus

Kahvila Houkutus, tuoreet leivonnaiset ja konditoriatuotteet mukavassa miljöössä Joensuun keskustassa.

Lue lisää

Café Rantakivi

Café Rantakivi on rento ja raikas kahvilaravintola Puruveden rannalla. Ruoka on lähiruokaa Puruveden muikuista ja ahvenista aina puutarhatilojen kasviksiin ja myöhemmin kesällä marjoihin ja sieniin.…

Lue lisää

Ruokkeen lomakylä

Ruokkeen lomakylä sijaitsee luonnonkauniilla paikalla. Lomamökkejä ja leirintäalue. Mahdollisuudet pilkkimiseen ja retkiin Vienan Karjalaan.

Lue lisää

Kotileipomo Viipukka

Kotileipomo Viipukka, aitoa ruisleipää ja tuoreita leivonnaisia

Lue lisää

Erämaaravintola Huilinki

Loma-Lopotin erämaaravintola Huilingissa on tarjolla kuusamolaisia herkkuja, kuten tuoretta kalaa eri muodoissa, perinteistä poronkäristystä sekä pikkulämpimäisiä. Lähes kaikki tarjoilut valmistetaan lähiruoasta ja oman metsän antimista.…

Lue lisää

Isokenkäisten Klubi

Isokenkäisten Klubi on matkailupalveluihin keskittynyt perheyritys, joka sijaitsee luonnonhelmassa Heikinjärven rannalla, vain parin kilometrin päässä Venäjän rajavyöhykkeeltä. Avoinna tilauksesta.

Lue lisää

Ravintola Parppeinpirtti

Ravintola Parppeinpirtti sijaitsee Ilomantsin, keskustaajaman kupeessa sijaitsevassa Parppeinvaaran runokylässä. Se on saanut nimensä siellä 1800-luvulla asuneen runonlaulajana tunnetun talonpojan Jaakko Parppein mukaan. Parppein pirtin ravintola…

Lue lisää

Studioravintola Tundra

Studioravintola Tundra – tunnelmallisen tilausravintola, kokkauskursseja ja keramiikkastudio. Avoinna tilauksesta.

Lue lisää

Hurtan holvi

Maukasta suomalaista kotiruokaa. Lounas päivittäin ja pitopalvelua tilauksesta. Ravintola sijaitsee vanhassa pankin hirsirunkoisessa konttorissa. Rakennuksen historia on hyödynnetty sisustuksessa kauniisti.

Lue lisää

Kaks ruusua

Walter Ahlström Oy:n kansankeittiöksi suunnittelema tunnelmallinen ravintola tarjoaa paikallista lounasruokaa historiallisessa ympäristössä aivan Varkauden paperitehtaan kupeessa.

Lue lisää

Kauppaneuvoksen kahvila

Kauppaneuvoksen kahvila on sisustettu maalaisromanttiseen tyyliin ja täällä voit maistella erilaisia kotileivonnaisia ja karjalaisia perinneherkkuja. Kahvilamme tarjoaa kiireettömän aistinautinnon upeassa ympäristössä. Mukava miljöö, tuoreet leivonnaiset,…

Lue lisää

Ravintola Kielo

Ravintola Kielo tarjoaa laadukkaista, sesongeittain vaihtuvista raaka-aineista tehtyjä rehellisiä ja puhtaita makuja. Suomalaista ruokaa, taidokkaat annokset. Avoinna iltaisin.

Lue lisää

Pohjolan Pirtti

Pohjolan Pirtti sijaitsee Vuotungissa, noin 34 km päässä Kuusamon keskustasta itään päin. Avoinna tilauksesta.

Lue lisää

Lohela

Lohela on lohen käsittelyyn erikoistunut yritys, joka käyttää kotimaista kirjolohta. Tulikiviuunin pehmeässä lämmössä, omalla mausteseoksellamme miedosti suolatut lohet savustamme kahviomme kalankäsittelytiloissa joka päivä aamusta iltaan. Kalat…

Lue lisää

Arolan Maatila- ja Erälomat

Arolan Maatila- ja Erälomat, perinteistä maalaisruokaa tilauksesta. Raaka-aineet omalta tilalta ja lähijärvistä. Leivät leivotaan Arolan pirtissä ja paistetaan puu-uunissa. Pirtissä 25 asiakaspaikkaa.

Lue lisää

Ravintola Wolkoff

Ravintola Wolkoff tarjoaa perinteistä ja paikallista gourmet-ruokaa sekä tunnelmaa 160 vuotta vanhassa historiallisessa miljöössä.

Lue lisää

Isäntärenki

Isäntärenki on toimiva maatila, joka on suuntautunut luomu- ja lammastuotantoon. Talon emäntä valmistaa villasta käyttö- ja taidetekstiilejä. Perinteinen rakennus, lampaita, pitoruokaa tilauksesta, laadukkaita kudonnaisia.

Lue lisää

Luostariravintola Trapesa

Luostariravintola Trapesa, sesonkiin sopivia ruokia ja leivonnaisia luostarimiljöössä. Herkullinen pitopöytä erityisesti viikonloppuisin ja Pääsiäisenä.

Lue lisää

Ahvenisen kesäkahvila

Ahveninen, Pohjois-Karjala Levähdysalueella tien 518 varrella Enon ja Lieksan välillä idyllinen kesäkahvila terasseineen. Tuoretta kahvia, leivonnaisia, erityisen kaunis maisema.

Lue lisää

Lounaskahvila-konditoria Herkkusuu

Herkkusuussa voit nauttia tuoreista leivonnaisista, piirakoista ja rieskoista, joita voi myös ostaa mukaan. Kotiruokatyyppinen lounas ja kaunis maisema Kiantajärven rannalla. Ja kun Suomussalmella ollaan, niin…

Lue lisää

Juhanantupa

Juhanantupa on jyhkeistä hirsistä rakennettu komea karjalaistalo, joka sijaitsee Hummovaaran idyllisessä kylämaisemassa. Tuvan tunnus on komea honka, jonka juurella Elias Lönnrot laulatti runonlaulaja Juhana Kainulaista.…

Lue lisää

Ravintola Wanha Makasiini

Lappeenrannan sataman tuntumassa sijaitseva tunnelmallinen makasiiniravintola, jonka sisustus yhdistelee modernia ja mennyttä aikaa. Raikas ruokalista poimii vaikutteita paikallisesta lähiruoasta ja klassisista herkuista. Sopii perheille. Tiedustele…

Lue lisää

Rukan Salonki

Rukan salongin tilausravintola Kultalan menu sisältää lukuisia Lapin ruokaerikoisuuksia, kuten poroa, lohta ja riekkoa. Avoinna tilauksesta.

Lue lisää

Kestikievari Herranniemi

Herranniemi on toiminut kestikievarina jo 1800-luvun alussa. Siihen aikaan liikuttiin hevosilla tai jalkaisin. Vieraat nukkuivat isossa tuvassa ja hevoset saivat tallista leposijansa. Monenlaiset kulkijat kohtasivat…

Lue lisää

Ollilan lomamajat

Ollilan lomamajat on erikoistunut kalaruokiin. Useat omaperäiset yksityiskohdat tekevät tilavasta Juomuskota ravintolasta erityisen tunnelmallisen. Avoinna tilauksesta.

Lue lisää

Hotelli Punkaharju

Hotelli Punkaharju, viehättävä 165-vuotias rakennus, maittava lounaspöytä, korkeatasoinen a la carte -lista.

Lue lisää

Kahvila Majurska

Lappeenrannan historiallisessa linnoituksessa sijaitseva Kahvila Majurska on yksi Lappeenrannan tunnetuimmista kahviloista. Kahvila Majurska tunnetaan erityisesti historiaa huokuvasta tyylistään ja rauhallisesta ilmapiiristään.

Lue lisää

Kahvila-Ravintola Kultainen kukko

Kahvila-Ravintola Kultainen kukko tarjoaa paikallisia ruokia ja lounasta kodikkaassa ravintolatilassa. Suurempia juhlia järjestetään tilauksesta Vanha Kurimo -nimisessä päärakennuksessa.

Lue lisää

Ilomantsin Viinitorni

Ilomantsin Viinitorni, luovien viininvalmistajien viinikahvila sijaitsee Ilomantsin vanhassa vesitornissa. Tornilta on huikea näköala yli karjalaisten vaarojen aina Venäjälle saakka. Torniravintolan A-oikeudet mahdollistavat oivan tilaisuuden tutustua…

Lue lisää