Via Karelia – ihania itäisiä makuja

Nenään lehahtaa uunissa hautuneen lihapadan tuoksu. Tuvassa tikittää kello ja aurinko viistää räsymattoihin valoisia juovia. Rapeakuorinen, sisältä pehmeä ruisleipä, kullankeltainen voi, kala, erimuotoiset piirakat ja haudutetut juurekset kuuluvat Via Kareliaa kulkevan etuoikeuksiin. Mitä pohjoisemmaksi matka Pohjanlahden rannalta käy, sitä voimakkaammiksi ja selkeämmiksi maut muuttuvat. Perusraaka-aineet muistuttavat toisiaan, samoin kypsennysmenetelmät, mutta kun jokainen matkailuyrittäjä lisää tarjoamaansa ruokaan ripauksen paikallisuutta, kättensä taitoa ja ystävällisyyttä, on kulkijan mahdollista kokea jotain uniikkia ja unohtumatonta.

Olemme pyrkineet poimimaan tämän reitin varrelta myös aivan erityisiä alueelle ominaisia makuja. Vironlahden läheisyydestä olemme löytäneet silakkaa ja muuta merikalaa eri muodoissaan Etelä-Karjalassa voit maistaa käsintehtyjen karjalanpiirakoiden lisäksi rypytettyä rapeakuorista ja paksua rieskaa.  Pohjois-Karjalassa pöydän antimiin kuuluvat karjalanpiirakoiden lisäksi sultsinat ja vatruskat. Saimaan taimen sulaa suussa Savonlinnassa ja jälkiruoaksi maistuu raikas ja mehevä torikauppiaan tarjoama rahkapiirakka.

Tuoreet marjat, sienet ja metsänantimet ovat jalostuneet kevään raikkaiksi elämyksiksi. Vai miltä maistuisi alkukesän kasviksista sekoitettu ja poimulehdillä ja voikukan terälehdillä koristeltu salaatti, koivunmahlasta ja raparperista ja mansikasta sekoitettu tervetuliaisjuoma tai suussa sulava teeripata ja uunissa haudutetut nauriit puhumattakaan porokeitosta? Jälkiruoaksi voitaisiin valita lakkakiisseliä, wärtsiläläisillä vadelmilla koristeltua kakkua tai kuusenkerkkäjäädykettä.

Me haluamme tällä Via Karelian reitillä auttaa sinua, arvoisa, tervetullut matkailija, löytämään ihanat maut ja ystävyyden, sillä me haluamme nähdä sinut aina uudestaan kokemassa näitä elämyksiä, joista voimme olla ylpeitä. Kun ruokaelämys höystetään paikallisella kulttuurilla, ite-taiteilijoiden oivalluksilla, historian vaiheilla, ripauksella huumoria ja luonnon hiljaisuutta, olemme varmoja, että lomasi onnistuu, etkä unohda sitä keitosta, jonka ihana itärajamme pystyy sinulle tarjoamaan.

Kuljetpa koko matkan yhteen menoon tai pätkissä kuin pyhiinvaeltaja, muista pysähtyä ja kuunnella itseäsi. Sinä olet se, joka teet valinnat. Me tarjoamme parhaat vaihtoehdot. Tervetuloa maistamaan!

Via Karelian ruokahelmet kartalla

Via Karelia ruokahelmet Pohjois-Karjala

Luostariravintola Trapesa

Luostariravintola Trapesa,…

Majatalo Puukarin pysäkki

Karjalaisen ruokaperinteen…

Lieksan leipomo ja kahvila

Lieksa, Pohjois-Karjala…

Isäntärenki

Vuonisjärvi, Lieksa…

Kestikievari Herranniemi

Vuonislahti, Lieksa…

Hurtan holvi

Lieksa, Pohjois-Karjala…

Kotileipomo Viipukka

Uimaharju, Joensuu…

Ravintola Parppeinpirtti

Ilomantsi, Parppeinvaara…

Hermannin Viinitorni

Ilomantsi, Pohjois-Karjala…

Ahvenisen kesäkahvila

Ahveninen, Joensuu…

Kahvila Houkutus

Joensuun keskusta…

Kauppaneuvoksen kahvila

Joensuu, Taitokortteli…

Karjalantalo & Ravintola Kerubi

Joensuu, Ilosaari…

Ravintola Kielo

Joensuu, Pohjois-Karjala…

Utran Uittotupa

Joensuu, Utra…

Juhanantupa

Hummovaara, Kesälahti…

Ruokkeen lomakylä

Kesälahti, Pohjois-Karjala…

Hotelli Kalevala

Kuhmo Luonnonkauniilla…

Kahvila-Ravintola Kultainen kukko

Suomussalmi, Kainuu…

Lounaskahvila-konditoria Herkkusuu

Suomussalmi, Kainuu…

Hossan poropuisto

Ruhtinaansalmi, Suomussalmi…

Arolan Maatila- ja Erälomat

Ruhtinaansalmi, Suomussalmi…

Ollilan lomamajat

Ollilan lomamajat…

Isokenkäisten Klubi

Kuusamo, Kainuu…

Studioravintola Tundra

Kuusamo, Koillismaa…

Oivangin lomakartano

Kuusamo, Koillismaa…

Rukan Salonki

Ruka, Kuusamo…

Erämaaravintola Huilinki

Kuusamo Loma-Lopotin…

Pohjolan Pirtti

Kuusamo, Koillismaa…

Isäntä Matin museo

Kursu, Salla…