Blogi

Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia artikkeleita Via Kareliaan liittyvistä aiheista

Elävien ja kuolleiden yhteisö II

Jonna Rantala

Lue koko teksti

Elävien ja kuolleiden yhteisö

Jonna Rantala

Ontrei Malisen kannelreitti vie Vienan Karjalaan, jossa voimme tutustua hieman Vienan kulttuuriperintöön. Vienan Karjalassa elettiin elävien ja kuolleiden kaksoisyhteisössä, jossa kuolleet pysyivät suvun jäseninä, ja heihin pidettiin yhteyttä erilaisin rituaalein. Vainajilla oli omaa väkeä eli voimaa, jonka vuoksi vainajia kunnioituksen ja kaipauksen ohella myös pelättiin – tämä heijastui yhteisöön monin eri tavoin ja säännöksin.

Lue koko teksti

Kokeiltaisko kamera-autoa

Katsellessani joitakin Italian lomakohteita Googlen kamera-auton kautta, tuli mieleen, että koska Via Karelia eli Runon ja Rajan tie on matkailutie, voisi sivustoa elävöittää samoin keinoin. Ideaa voisi pilotoida ensin vaikka kahden kunnan välillä ja jatkaa koko matkalle, jos idea vaan niin pitkälle kantaa.

Lue koko teksti

MATELI KUIVALATTAREN JALANJÄLJISSÄ

Jonna Rantala

Elokuinen kulttuuriretki Ilomantsiin kirvoitti tutustumaan tarkemmin paikalliseen, suomalaisen runolaulun merkkihenkilöön Magdalena ”Mateli” Kuivalattareen (1771-1846).

Lue koko teksti

Kulttuurimatka Ilomantsiin

Jonna Rantala

Ilomantsi on Suomen ja koko Euroopan unionin manneralueen itäisin kunta. Kunnassa asuu enemmän ortodokseja kuin missään muualla Suomessa – jopa viidesosa asukkaista kuuluu ortodoksikirkkoon.

Lue koko teksti

Mennään bussilla!

Jorma Arosilta

Sattuneesta syystä nyt orastaa kotimaanmatkailun uusi tulevaisuus. Olisiko se menneenajan kaltaista – bussimatkailua, mutta laatuluokaltaan kuin Hurtigruten norjan vuonoilla. Sielläkin vaan mennään samankaltaisessa maisemassa vuonolta toiselle, mutta tyylikkäästi ja hyvin syöden. Otetaan mallia menneestä ja ideoita nykyisyydestä ja luodaan uusi ViaKarelia kiertomatka hyvin varustetulla bussilla bussiemäntineen kaikkineen.

Lue koko teksti

Ankkalammesta lähteeksi

Jorma Arosilta

Via Karelian sivuston sisältö on nyt enemmän paikallaan pysyvää tiedonvettä, kuin pulppuavaa uutta tietoa. Siksi kysymys kuuluukin, miten saamme ankkalammesta tehtyä uteliaisuutta kiehtovan matkailulähteen? Voisiko yksi ratkaisu olla tapahtumakalenteri tai VK:n paikallisuutiset?

Lue koko teksti

Villiyrtit – lähiruokaa luonnosta lautaselle

Metsän peitto on helposti kiireisen kulkijan silmien edessä. Kun kysyt lupaa metsän emäntä Mielikiltä astua sisään metsän ovesta, silmäsi avautuvat huomaamaan mitä aarteita kasvaakaan puhtaassa luonnossa!

Lue koko teksti

Sähköistetty Runon ja Rajan tie

Uutta ei juurikaan tapahdu ilman innovaatioita ja investointeja. Vanhoihin tapoihin perustuva matkailuyrittäminen kaipaa jonkinasteista uudistamista. Matkailutie tarkoittaa autoilua paikasta toiseen ja ennen oli autoilu hienoa – nyt saasteista. Mutta jospa autoiltaisiin sähköllä – lähes ilmaiseksi pitkin Itä-Suomea.

Lue koko teksti
Hylje laiturilla

Unieni laituri

Unieni laituri on suuri. Se sijaitsee Itä-Suomessa, Saimaalla – siellä päin missä synnyin. Se laituri on suuri kuin ulkomeren saariston venelaiturit. Siellä voi seurustella, kalastaa, kahvitella ja nähdä ja haistaa koko luonnon. Järven, metsän, vedenrajan kaislikkoineen, vesilinnut, Ulpukat ja avaran taivaan öisine tähtineen.

Lue koko teksti

Haluatko blogikirjoitukset ja tietoja sähköpostiisi

Liity Via Karelian postituslistalle tästä