Blogi

Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia artikkeleita Via Kareliaan liittyvistä aiheista.

Koronaoireiden karkotusta karjalaisin keinoin

Jonna Rantala

Moni Suomessa on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen, mutta turvalliseen itärajan ylitykseen meidän tulee vielä odottaa koronatilanteen helpottumista. Kurkistetaan kuitenkin entisaikojen Vienan Karjalaan ja katsotaan, minkälaisia uskomuksia ja keinoja koronan kaltaisiin oireiden taltuttamiseksi lähihistoriasta löytyy.

Lue koko teksti

Karjalainen itkuvirsikulttuuri

Jonna Rantala

Karjalaiset itkuvirret ovat itämerensuomalaista laulettua ja symbolista rituaalirunoutta. Yleisimmät itkuvirsien rituaaliset esitystilanteet ovat olleet hautajaiset, häät tai sotaanlähtö. Myös rituaalitilanteiden ulkopuolella on esitetty itkuja, aiheistoina esimerkiksi kiitokset, anteeksipyynnöt, yksinäisyys tai omat, henkilökohtaiset murheet.

Lue koko teksti

Kalevalainen runokulttuuri

Jonna Rantala

Kalevalan runot ovat eläneet suullisessa kulttuurissa, ja näin ollen myös muunnelleet tulkitsijasta riippuen. Runomitan tietty tempo on auttanut sisällön muistamisessa

Lue koko teksti

Kunnes kuolema teidät erottaa

Jonna Rantala

Tarina kertoo, että Kuusamon kirkon suuremman kellon – kuninkaan kellon – on lahjoittanut kuningas Kaarle XI, joka hallitsi Ruotsia vuosina 1666–1697. Kuningas olisi ollut sairaana ja kärsinyt suurista selkäkivuista, jolloin hän kääntynyt vaivoissaan kuusamolaisten parantajien puoleen. Parannuttuaan hän olisi lahjoittanut seurakunnalle 525 kiloa painavan hopeapronssisen kirkonkellon. Suuren hopeapitoisuuden vuoksi kellossa on kaunis ja heleä ääni.

Lue koko teksti

Elävien ja kuolleiden yhteisö II

Jonna Rantala

Lue koko teksti

Elävien ja kuolleiden yhteisö

Jonna Rantala

Ontrei Malisen kannelreitti vie Vienan Karjalaan, jossa voimme tutustua hieman Vienan kulttuuriperintöön. Vienan Karjalassa elettiin elävien ja kuolleiden kaksoisyhteisössä, jossa kuolleet pysyivät suvun jäseninä, ja heihin pidettiin yhteyttä erilaisin rituaalein. Vainajilla oli omaa väkeä eli voimaa, jonka vuoksi vainajia kunnioituksen ja kaipauksen ohella myös pelättiin – tämä heijastui yhteisöön monin eri tavoin ja säännöksin.

Lue koko teksti

Kokeiltaisko kamera-autoa

Katsellessani joitakin Italian lomakohteita Googlen kamera-auton kautta, tuli mieleen, että koska Via Karelia eli Runon ja Rajan tie on matkailutie, voisi sivustoa elävöittää samoin keinoin. Ideaa voisi pilotoida ensin vaikka kahden kunnan välillä ja jatkaa koko matkalle, jos idea vaan niin pitkälle kantaa.

Lue koko teksti

MATELI KUIVALATTAREN JALANJÄLJISSÄ

Jonna Rantala

Elokuinen kulttuuriretki Ilomantsiin kirvoitti tutustumaan tarkemmin paikalliseen, suomalaisen runolaulun merkkihenkilöön Magdalena ”Mateli” Kuivalattareen (1771-1846).

Lue koko teksti

Kulttuurimatka Ilomantsiin

Jonna Rantala

Ilomantsi on Suomen ja koko Euroopan unionin manneralueen itäisin kunta. Kunnassa asuu enemmän ortodokseja kuin missään muualla Suomessa – jopa viidesosa asukkaista kuuluu ortodoksikirkkoon.

Lue koko teksti

Mennään bussilla!

Jorma Arosilta

Sattuneesta syystä nyt orastaa kotimaanmatkailun uusi tulevaisuus. Olisiko se menneenajan kaltaista – bussimatkailua, mutta laatuluokaltaan kuin Hurtigruten norjan vuonoilla. Sielläkin vaan mennään samankaltaisessa maisemassa vuonolta toiselle, mutta tyylikkäästi ja hyvin syöden. Otetaan mallia menneestä ja ideoita nykyisyydestä ja luodaan uusi ViaKarelia kiertomatka hyvin varustetulla bussilla bussiemäntineen kaikkineen.

Lue koko teksti