Blogi
Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia artikkeleita Via Kareliaan liittyvistä aiheista.
Koronaoireiden karkotusta karjalaisin keinoin
Jonna Rantala
Moni Suomessa on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen, mutta turvalliseen itärajan ylitykseen meidän tulee vielä odottaa koronatilanteen helpottumista. Kurkistetaan kuitenkin entisaikojen Vienan Karjalaan ja katsotaan, minkälaisia uskomuksia ja keinoja koronan kaltaisiin oireiden taltuttamiseksi lähihistoriasta löytyy.
Karjalainen itkuvirsikulttuuri
Jonna Rantala
Karjalaiset itkuvirret ovat itämerensuomalaista laulettua ja symbolista rituaalirunoutta. Yleisimmät itkuvirsien rituaaliset esitystilanteet ovat olleet hautajaiset, häät tai sotaanlähtö. Myös rituaalitilanteiden ulkopuolella on esitetty itkuja, aiheistoina esimerkiksi kiitokset, anteeksipyynnöt, yksinäisyys tai omat, henkilökohtaiset murheet.
Kalevalainen runokulttuuri
Jonna Rantala
Kalevalan runot ovat eläneet suullisessa kulttuurissa, ja näin ollen myös muunnelleet tulkitsijasta riippuen. Runomitan tietty tempo on auttanut sisällön muistamisessa
Kunnes kuolema teidät erottaa
Jonna Rantala
Tarina kertoo, että Kuusamon kirkon suuremman kellon – kuninkaan kellon – on lahjoittanut kuningas Kaarle XI, joka hallitsi Ruotsia vuosina 1666–1697. Kuningas olisi ollut sairaana ja kärsinyt suurista selkäkivuista, jolloin hän kääntynyt vaivoissaan kuusamolaisten parantajien puoleen. Parannuttuaan hän olisi lahjoittanut seurakunnalle 525 kiloa painavan hopeapronssisen kirkonkellon. Suuren hopeapitoisuuden vuoksi kellossa on kaunis ja heleä ääni.
Elävien ja kuolleiden yhteisö
Jonna Rantala
Ontrei Malisen kannelreitti vie Vienan Karjalaan, jossa voimme tutustua hieman Vienan kulttuuriperintöön. Vienan Karjalassa elettiin elävien ja kuolleiden kaksoisyhteisössä, jossa kuolleet pysyivät suvun jäseninä, ja heihin pidettiin yhteyttä erilaisin rituaalein. Vainajilla oli omaa väkeä eli voimaa, jonka vuoksi vainajia kunnioituksen ja kaipauksen ohella myös pelättiin – tämä heijastui yhteisöön monin eri tavoin ja säännöksin.
Kokeiltaisko kamera-autoa
Katsellessani joitakin Italian lomakohteita Googlen kamera-auton kautta, tuli mieleen, että koska Via Karelia eli Runon ja Rajan tie on matkailutie, voisi sivustoa elävöittää samoin keinoin. Ideaa voisi pilotoida ensin vaikka kahden kunnan välillä ja jatkaa koko matkalle, jos idea vaan niin pitkälle kantaa.
MATELI KUIVALATTAREN JALANJÄLJISSÄ
Jonna Rantala
Elokuinen kulttuuriretki Ilomantsiin kirvoitti tutustumaan tarkemmin paikalliseen, suomalaisen runolaulun merkkihenkilöön Magdalena ”Mateli” Kuivalattareen (1771-1846).
Kulttuurimatka Ilomantsiin
Jonna Rantala
Ilomantsi on Suomen ja koko Euroopan unionin manneralueen itäisin kunta. Kunnassa asuu enemmän ortodokseja kuin missään muualla Suomessa – jopa viidesosa asukkaista kuuluu ortodoksikirkkoon.
Mennään bussilla!
Jorma Arosilta
Sattuneesta syystä nyt orastaa kotimaanmatkailun uusi tulevaisuus. Olisiko se menneenajan kaltaista – bussimatkailua, mutta laatuluokaltaan kuin Hurtigruten norjan vuonoilla. Sielläkin vaan mennään samankaltaisessa maisemassa vuonolta toiselle, mutta tyylikkäästi ja hyvin syöden. Otetaan mallia menneestä ja ideoita nykyisyydestä ja luodaan uusi ViaKarelia kiertomatka hyvin varustetulla bussilla bussiemäntineen kaikkineen.