Mennään bussilla!

Jorma Arosilta

Sattuneesta syystä nyt orastaa kotimaanmatkailun uusi tulevaisuus. Olisiko se menneenajan kaltaista – bussimatkailua, mutta laatuluokaltaan kuin Hurtigruten norjan vuonoilla. Sielläkin vaan mennään samankaltaisessa maisemassa vuonolta toiselle, mutta tyylikkäästi ja hyvin syöden. Otetaan mallia menneestä ja ideoita nykyisyydestä ja luodaan uusi ViaKarelia kiertomatka hyvin varustetulla bussilla bussiemäntineen kaikkineen.

EEC5E2FD-0585-432E-8E8F-30C57564401C

Via Karelian varrella on riittävästi nähtävää jo luonnon puolesta, mutta hyvänä lisänä kulttuurikohteet, sotamuistot, luostarit noin nopeasti sanottuna. Tarvitaan vain hyvät yöpymispaikat sopivien etäisyyksien päässä toisistaan ja läheltä nähtävyyksiä.

Siellä missä ei ole rakennettua katsomista, mennään eräoppaan kanssa metsäretkelle tai järviretkelle. Koetaan metsän antimet villiyrtteineen ja järviemme antimet tuoreeltaan pyyntipaikoilla. Yöpymisiä varten laadukkaat tiipiit tai joukkueteltat ja tietysti yöretket linnunlaulua kuunnellen. Hyvä retkiopas on myös yleensä hyvä retkikokki – elämykset olisivat mahtavia.

Paikasta toiseen liikkumisen olisi oltava nautinnollista. Maisemat ovat kyllä hyviä, mutta bussissa pitäisi olla opas selostamassa mitä nähdään oikeasti ja mitä ei. Jonkun pitäisi pitää huolta tarjoilusta. Vessoja riittävästi ja selkänojan kallistus torkkuja varten – siis kokoa ja väljyyttä tarvitaan. Luontoyöpymisten välillä pitäisi päästä hotellitasoiseen huoneeseen kunnolla siistiytymään ja ravintolapöytien ääreen nauttimaan ja rupattelemaan.

Henkilökunnilta vaaditaan joka paikassa korkeaa osaamista, siisteyttä ja kielitaitoa, hyvää pinnaa ja palvelualttiutta – sellaista jota me itse vaadimme ulkomailla ollessamme. Heittäkää ystävät ja yrittäjät lisää pökköä ideapesään, jotta tuli yltyisi kunnon roihuksi ja yhteiseksi hyväksi.

2 kommenttia

  1. Jussi 27.5.2020 klo 11:31

    Kulttuurihistoriallinen luontoretki.
    Aloitetaan Ilomatsin Hattuvaarasta, jossa käytiin jatkosodan viimeinen taistelu. Opas selostaa tapahtumat. Sitten patikoidaan ja melotaan Petkeljärven kansallispuistossa. Matkalla Joensuuhun tutustutaan ikoonitaiteeseen. Opas kertoo ortodoksisuuden ja katolilaisuuden eron, avaa ikonimaalausen symboliikan.

    Matkalla Joensuusta Lappeenrantaan tutustutaan Salpalinjaan. Opas kertoon sen tarinan ja merkityksen. Ratsuväkimuseossa opas avaa Breitenfeldin taistelun kulun ja selittää hakkapeliittojen merkityksen.  2. JK 28.5.2020 klo 10:24

    Ilmoittaudun matkalle mukaan!Haluatko blogikirjoitukset ja tietoja sähköpostiisi

Liity Via Karelian postituslistalle tästä