Nurmes Jonkerinsalo

Jonkerinsalon luonnonsuojelualue

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Jonkerinsalon luonnonsuojelualue sijaitsee Kuhmon eteläosassa Jongunjoen melontareitin länsipuolella. Alueen luonto on jylhän kaunista ja alueen keskellä oleva Louhipuron Hiidenportti on  maakunnallisesti arvokas kanjoni, jossa korkeiden kalliojyrkänteiden välissä virtaa Louhipuro. Hiidenportin pohjoispäässä on laavu.

Louhipuro on puroksi erikoinen. Kanjonin eteläpäässä Kagasvaaran parkkipaikalta Hiidenporttiin ja edelleen alueen länsilaidalla olevaan Pullukanvaaraan vievä polku ylittää koskena solisevan Louhipuron siltaa pitkin. Sitten puro vetäytyy piiloon paksun, ihmisenkantavan sammalpeitteen alle, mutta levittäytyy kalliohalkeaman pohjoisosassa lampimaisen leveäksi.

Hiidenportin ympärillä luonnonsuojelualueen metsäisiä vaaramaisemia elävöittävät pienet lammet, purot ja joet.

Polulla pysyttelevä tulee toimeen kartatta ja vaikka lenkkitossuissa. Jos hieno vanha metsä houkuttelee tutkimaan ympäristöä laajemmin, tarvitaan maastokartta, kompassi ja kosteutta sietävät jalkineet.

Jonkerinsalo pähkinänkuoressa

Kuhmo, Kainuu

Pinta-ala 13 km2

Perustettu 1991

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/jonkerinsalo

Jouni Laaksonen (toim): Kainuun luontokohdeopas, Edita 2005

Ajo-ohje:

Via Karelialta (524) käännytään Jonkerin ja Teljon välillä länteen. Tienhaarassa viitat Jonkerinsalo ja Louhipuron Hiidenportti. Metsätietä ajetaan noin 3 km Kangasvaaran P-paikalle. Sen lähistöllä on laavu.

Osoite

Luontokeskus Petola
Kuhmo

Puhelinnumero

Sijainti kartalla