hiidenportin_kansallispuisto

Hiidenportin kansallispuisto

Taso: (*  *  *) Kolme karhua

Hiidenportin kansallispuisto on kahden vesistön rajamailla. Puisto perustettiin vuonna 1982 säilyttämään kainuulaisen erämaaluonnon perinnettä.

Alueen tunnetuin kohde on koko puiston läpi luode-kaakkosuunnassa kulkeva rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Porttijoki. Kansallispuisto on nimetty alueen luoteiskulmassa olevan Hiidenportin kanjonin mukaan.  Hiidenportin 20 metriset pystyt kallioseinämät ovat kansallispuiston keskeinen nähtävyys. Puisto on silti paljon muutakin: aarnimetsää palokoroineen, kirveenkoskematonta kuusikkoa, reheviä puronvarsia, pirunpeltoja ja luolia sekä aapasoita. Kuuset ovat iältään yli 200-vuotiata ja paksuimmat hongat yli 400-vuotiaita. Syrjäiset nevat ja rimmet tarjoavat hyväkuntoisille marjastajille kunnon lakka- ja karpalosaaliita.

Vanha tarina korostaa alueen syrjäisyyttä: Hiisi paimensi karjaansa – karhuja, susia, ahmoja ja ilveksiä – Vuokatin laella kunnes kristinusko saapui Sotkamoon. Hiisi raivostui kuullessaan kirkonkellon äänen. Se heitti kaksi suurta kiveä kohti kirkkoa, mutta ei osunut. Kellonsoiton jatkuminen suututti hiiden niin, että se kokosi karjansa ja pakeni Hiidenportin salolle. Sinne ei kuulu kirkonkellojen jymy miltään suunnalta; ei Sotkamosta, ei Kuhmosta, ei Valtimolta eikä Nurmeksesta.

Hiiden suojatteja kansallispuiston alueella asustaa nykyäänkin. Niitä on kuitenkin vaikea päästä näkemään. Näkyvä otus sen sijaan on majava, joka kaataa puita ja rakentelee patojaan Portinjoen vesistössä. Alueen linnusto koostuu lähinnä itäisistä ja pohjoisista lajeista.

Kansallispuistossa on monipuolinen polkuverkosto. Siellä on viisi laavua ja lisäksi yksi tulipaikka. Useimmat kävijät saapuvat puistoon luoteesta, Palolammen pysäköintipaikalta. Sieltä on lyhin matka puiston kuuluisimmille nähtävyyksille, Hiidenportille ja Kovasinvaaran erämaatilan pihapiiriin.

Käärmesärkkä puiston vastakkaisella puolella on toinen tärkeä lähtöpaikka. Urpovaarassa, puiston koillisreunalla on myös parkkipaikka ja infotaulu.

Puistossa on kaksi rengasreittiä Hiidenkierros ja Kitulankierros. Hiidenkierros esittelee puiston tunnetuimmat nähtävyydet ja suurin osa puiston kävijöistä kävelee sen. Jos kierroksen aikana poikkeaa Porttilammen laavulle, kierroksella on mittaa viisi kilometriä. Jos jättää laavulla piipahtamisen väliin, kolmen kilometrin taival riittää tärkeimpien kohteiden näkemiseen.  Kitulankierros on 10,5 km. Osittain tämä kulkee samaa reittiä kuin Hiidenkierros, mutta Portinlammelta se jatkaa vielä Kitulanlammen laavulle ja palaa toista reittiä takaisin Hiidenkierrokselle.

Talvella alueella ei ole latuja. Umpihankihiihtoon tai lumikenkäilyyn se sopii hyvin.

Hiidenportti pähkinänkuoressa

Sotkamo, Kainuu

Pinta-ala 45 km2

Perustettu 1982

Lisätiedot:

www.luontoon.fi/hiidenportti

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot, Otava 2011

Ajo-ohje:

Sotkamo – Kuhmo –tieltä (76) on opastus kansallispuistoon. Opasteet ohjaavat Palolammen pysäköintipaikalle.

Osoite

Hiidenportin kansallispuisto
Sotkamo

Puhelinnumero

+358 40 8256060

Sijainti kartalla