kylmaluoma

Kylmäluoman retkeilyalue

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Vuonna 1979 perustettu Kylmäluoman suhteellisen laaja retkeilyalue sijaitsee Taivalkoskella, valtatie 5 tuntumassa, noin 45 km Kuusamosta etelään.

Retkeilyalueen maasto on pääosin karua mäntykangasta, jolle ovat tunnusomaisia vesistöjen varsia seurailevat korkeat harjujonot. Harjujen päällä kulkevilta retkeilypoluilta avautuvat näköalat komeille järvenselille. Kylmäluomalla on myös niitty- ja savottakulttuurin jäänteitä sekä poronhoitoon liittyviä rakenteita. Retkeilyalueella harjoitetaan myös metsätaloutta, mutta se tapahtuu luonnon virkistyskäytön tarpeet huomioon ottaen.

Alueella voi patikoida, kalastaa, marjastaa, pyöräillä ja meloa. Talvella siellä on hyvät hiihto- ja pilkkimismahdollisuudet.

Kylmäluoma on erityisesti perheiden suosima paikka. Kylmäluoman luontokeskuksesta ja leirintäalueelta voi tehdä lyhyitä päiväretkiä alueen eri kohteisiin. Retkeilyalueen erämaaosassa voi testata taitojaan myös omatoiminen kulkija. Talvisin aluella on 4-9 km:n mittaisia hoidettuja hiihtoreittejä.

Kylmäluoma pähkinänkuoressa

Taivalkoski, Pohjois-Pohjanmaa

Pinta-ala 74 km2

Perustettu 1979

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/kylmaluoma

www.taivalkoski.fi

Ajo-ohje:

Valtatiellä 5 on ennakko-opasteet Kylmäluomalle. Retkeilyalueelle vievän tien risteyksessä on kääntymisopaste ja sisääntuloportti. Risteyksestä on matkaa leirintäalueelle 2 km.

Osoite

Kylmäluoman retkeilyalue

Puhelinnumero

Sijainti kartalla