Lieksa-ruunaa

Ruunaan retkeilyalue

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Ruunaa on kuuluisa ennen kaikkea koskistaan. Lieksanjoen koskireitillä Matkalahdesta Ruunaan Luontotalolle Naarajoelle on mittaa noin 30 km. Matkailuyrittäjät järjestävät Ruunaan koskilla koskenlaskua puu- ja kumiveneillä. Alueella käy vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kosket voi laskea kanootilla myös omin neuvoin. Näiden sivujen melontareittiosuudessa on kuvaus Lieksanjoen melontareitistä.

Kuuluisat Ruunaankosket ovat myös patikoijan tutkittavissa, sillä alueella on hyvin merkittyjä ja pitkostettuja reittejä noin 50 km. Laavuja ja tulipaikkoja on tiheästi polkujen varsilla.

Pisin merkitty rengaspolku on 31 km:n pituinen Koskikierros. Se kulkee koskireitin molemmilla rannoilla. Se ylittää vesistön riippusiltaa pitkin pohjoisessa Haapavitjalla ja etelässä Siikakoskella. Keskeiset kosket ovat Koskikierroksen varrella.

Laavuja ja tulentekopaikkoja on runsaasti ja Huuhkajavaaralla Neitijärven itärannalla on myös lintutorni. Sen läheisyydessä on myös kolme Villin Pohjolan vuokrakämppää.

Siikakosken ja Murrookosken läheisyydessä on lyhyemmät rengaspolut (5 ja 3 km). Neitikoskella on luontopolku Närelenkki (2 km)

Alueen läpi kulkee Karhunpolku –vaellusreitti, jonka päätepisteet ovat etelän suunnassa Patvinsuon kansallispuistossa ja pohjoisessa Via Karelian varressa Teljon levikkeellä.

Talvella alueella on hoidettuja latuja noin 30 km.

Neitikoskella on monipuolisia palveluita tarjoava Ruunaan retkeilykeskus. Siellä on myös tilaussauna ja vesipiste. Neitikosken pysäköintialueelta alkaa noin puolikilometriä pitkä lankkupolku, jota myöten myös liikuntavammaiset pääsevät Neitikosken rantaan vaikkapa kalastamaan tai Neitikosken maisemia ihailemaan.

Ruunaan luontotalo on Naarajoella, 13 km Pankakoskelta ennen retkeilyaluetta. Se on auki huhtikuusta lokakuulle.

Patvinsuo pähkinänkuoressa

Lieksa ja Ilomantsi, Pohjois-Karjala

Pinta-ala 105 km2

Perustettu 1982

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/ruunaa,

www.lieksa.fi,

www.villipohjola.fi

Suomen retkeilyopas, Edita 2006

Ruunaan luontotalo, puh 0205 64 5757

Ruunaan retkeilykeskus (013) 533 170

Osoite

Ruunaan retkeilykeskus
Puh. 040 579 5684, 0400 154524
info(at)ruunaa.fi

Puhelinnumero

040 579 5684

Sijainti kartalla