anakainen-juoksuhaudut-ReinoTurunen

Änäkäisen virkistysmetsä

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Lieksassa sijaitsevaa Änäkäisen virkistyskalastusaluetta ympäröivät virkistysmetsät. Metsiä hakataan harvakseltaan ja retkeilyä kunnioittaen.

Alue liittyy kiinteästi talvisodan taisteluihin ja samoihin paikkoihin rakennettiin välirauhan aikana Salpa-linjan linnoitteita. Kalastuksen lisäksi alueella voi siis tutustua sotahistoriaan. Suomen ja Venäjän välinen raja on kahdeksan kilometrin päässä. Alueen halki kulkeva Kivivaaran tie tunnettiin jatkosodan aikana Rukajärven tienä.

Änäkäisen pieni alue sopii päiväretkikohteeksi, mutta alueella on myös laavuja yöpymistä varten. Alueen etelälaidassa on kolme sotahistoriallista retkeilypolkua Etulinjakierros, Korsukierros ja kivilouhoskierros. Alueen pohjoispäässä on rengasreitti, joka kiertää Saarijärven eli Iso-Änäkäisen.

Retkeilyreitti Karhunpolku kulkee alueen läpi. Jos reitille lähtee Änäkäiseltä kohden etelää voi vaeltaa Patvinsuon kansallispuistoon ja kohden pohjoista päätyy Kuhmon rajalle Teljoon.

Änäkäinen pähkinänkuoressa

Lieksa, Pohjois-Karjala

Pinta-ala 2,8 km2

Perustettu 1987

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/anakainen

Ajo-ohje:

Via Karelian (524) varrella olevasta Nurmijärven kylästä käännytään itään Kivivaarantielle (5241) ja ajetaan noin 8 km. Siellä käännytään vasemmalle Änäkäisen opastuspisteelle. Alueelle pääsee talvellakin, koska alueen läpi kulkevaa tietä aurataan Saarijärven kodalle ja sen pysäköintialueelle.

Kuva: Reino Turunen

Osoite

Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 0206 39 5654
ukko(at)metsa.fi

Puhelinnumero

Sijainti kartalla