Iso-Palonen-RistoSausoMH

Iso-Palosen – Maariasärkkien luonnonsuojelualue

Taso: (*  * ) Kaksi karhua

Iso-Palosen – Maariansärkkien luonnonsuojelualue on eräs Ystävyyden puistoon kuuluvista viidestä suojelualueesta Kuhmossa.

Alue on pienten järvien, lukuisten lampien, mäntykankaiden ja jääkauden synnyttämien harjujen eli kainuulaisittain särkkien  muodostama kokonaisuus Kuhmon itäosassa. Suojelualue ulottuu Venäjän rajalle saakka. Alueen halki kulkeva harjumuodostelma on ollut tärkeä metsäpeurojen vaellusreitti ja laidunalue. Pyyntikulttuurista kertovia jäänteitä on yhä alueella.

Hienoimmat harjut ovat Jäkäläsärkkä alueen länsipäässä Iso-Palonen järven länsipuolella sekä Maariansärkkien seutu alueen itäreunalla. Iso-Palonen ja Veräinen ovat alueen suurimmat järvet. Pienempiä järviä ja lampia on runsaasti.

Metsät eivät ole kovin iäkkäitä, koska männiköitä on hyödynnetty terva- ja savottakausilla. Hakkuita tehtiin 1960-luvulle saakka, kunnes suojelualue perustettiin. Kauniit kankaat kasvavat kuitenkin jo selvää metsää, joka hiljalleen varttuu. Pienet suojuotit ja puronvarret elävoittävät varsin karua kasvillisuutta. Kaikki neljä suurpetoamme ja metsäpeura elävät alueella.

Retkeilyreitistö keskittyy länsiosaan. Valkeiskankaan P-paikalta lähtevä Pikku-Palosen kierros on 4,8 km:n rengasreitti, joka kiertää samannimisen järven ja piipahtaa Veräisen rannalla Määtänniemen tulipaikalla. Iso- ja Pikku-Palosen välisen Papinsalmen sillan pohjoispuolella heti polun itäpuolella on edustava vanha tervahauta ja eteläpuolella sodan aikaisten juoksuhautojen jäänteitä.

Iso-Palosen kierrokselle voi lähteä jokoValkeiskankaan tai Matokankaan P-paikalta. Edelliseltä kierrokselle tulee mittaa 14 km, jälkimmäiseltä 12 km. Reitin varrella on kolme laavua ja kolme tulipaikkaa sekä vanhoja pyyntikuoppia ja lapinhautoja.

Iso-Palosen kierroksen länsipäässä on erillinen Jäkäläsärkän polku, jonka varrella metsä on luonnontilaisempaa kuin muualla. Jyrkkäpiirteisellä harjulla kasvaa sekä kuusta että mäntyä. 3,6 km:n polun varrella kohtaa hienoja palokoroja, Oikonniemen laavun sekä tervahaudan ja metsäsaunan jäänteet.

Alueen tulipaikkojen pöytä-penkki-yhdistelmät ovat poikkeuksellisesti katettuja.

Kuhmon UKK-reitti kulkee yhtä matkaa Iso-Palosen kierroksen kanssa. Etelästä tullessaan se kuljettaa kulkijansa myös Maariansärkkien alueen halki. Alueen länsipäästä UKK-reitti jatkaa Lentiiraan ja sieltä Vartiukseen.

Alue pähkinänkuoressa

Kuhmo, Kainuu¨

Pinta-ala 39 km2

Perustettu 1990

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/iso-palonen-maariansarkat

Ajo-ohje:

Via Kareliaa (912) Kuhmosta pohjoiseen 35 km. Itään kääntyy Iso-Paloselle vievä metsäautotie. Sen varrella noin 8 km:n päässä on opasteet retkeilyreittien eri pysäköintialueille.

Kuva: Risto Sauso

Osoite

Kuhmon luontokeskus Petola

Puhelinnumero

Sijainti kartalla