Kaltimon kierto ja Patvinpolku 80 km

Kaltimon kierto on 25 km:n mittainen rengasreitti Enossa Uimaharjuntien (73) pohjoispuolella. Reitiltä on yhteys Kolvananuuron kautta Kolinpolulle ja Suppuralammelta Patvinpolkua myöten Uimaharjun ja Kivilahden kautta Patvinsuon kansallispuistoon.

Kierto on osittain melko vaativa, koska nousuja on paljon. Polku on paikoin kivinen ja välillä heinittynyt. Sinistä viitoitusta on syytä seurata tarkasti, sillä teiden ylitykset ja hakkuaukeat voivat eksyttää kulkijan. Vaaroille kiivetään usein ja välillä ollaan 150 m Kaltimojärven yläpuolella. Reittiä sanotaan seitsemän vaaran reitiksi.

Kolvananuuroon ja Kolinpolulle johtava yhdyspolku lähtee Kaltimon Kierrolta Kuusijärven luoteispäässä. Patvinpolku puolestaan hieman idempää Suppuralammelta Suppuravaaran läheisyydestä.

Kaltimon kierrolla on vain kaksi tulipaikkaa: laavu Suppuralammella Patvinpolun lähtöpaikalla ja Loiran nuotiopaikka tien varrella Sieravaaran ja Tannilanvaaran välissä, lähellä lähtöpaikkaa.

Siinä missä Kaltimon kierto on maisemiltaan näyttävä, punamustilla maalimerkeillä merkitty Patvinpolku on hiukan ankea. Kierrosta erottuaan nousee Suppuravaaralle ja kulkee Venäjänjärven nuotiopaikan kautta Enon ja Uimaharjun väliselle tielle. Pielisen vesistö ylitetään tietä pitkin paikassa, mistä mm. Kolin vaarat näkyvät hienosti.

Uimaharju ylitetään kevytväylää, Kivilahteen kuljetaan hakkuaukeita ja nuoria metsiä. Matkalla on Kontiokievari. Kivilahden kylä ohitetaan taas tietä. Sen jälkeen tullaan Tuomilammen laavulla ja pian Koitereen rantaan tulipaikalle. Hiienjoki ylitetään vetoköysilautalla. Koitereelta Patvinpolku seuraa kansallispuiston rajaa ja liittyy kansallispuiston reitteihin Pirskanlammen telttailualueella tai Lahnasuon pysäköintialueella.

Lisätietoja:

Suomen retkeilyopas, Edita, Metsähallitus 2007

Ajo-ohje: Kaltimon Kierron ja Patvinpolun lähtöpaikka on tien 73 varrella olevan huoltoaseman Kaltimontuvan pihassa. Patvinsuon kansallispuiston Lahnasuon pysäköintipaikka on tien 5202 varrella.

koli_kesailta_600x450

Osoite

Kaltimontupa Oy, Joensuuntie, Eno, Suomi

Puhelinnumero

Sijainti kartalla