Lentua_hiekkaranta_AriMeriruoko_694x341px

Lentuan luonnonsuojelualue

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Lentua on Oulujoen vesistön suurin säännöstelemätön järvi ja koko Kainuun arvokkain järvikokonaisuus. Rannat ovat pääosin rakentamattomia, joten järvi on varsin erämainen. Lentua keskeiset vesialueet ja saaret sekä osa rannoista kuuluvat Naturaan.

Lentuan eteläosassa on avaria selkiä, pohjoisempana on saaria ja niiden välissä puikkelehtivia salmia. Järven rannat ovat moni-ilmeiset. On laajoja hiekkarantoja sekä hiekkarantaisia pikku poukamia, kalliojyrkänteitä sekä laakeita rantakallioita

Saarten ja rantojen metsiä hyödynnettiin voimakkaasti tervan aikakaudella. Siksi Lentuan metsät ovat vasta saavuttamassa tukkipuuiän. Lentualla on hyvä taukopaikkojen verkosto. Leiriytyminen ja tulenteko on sallittu vain merkityillä paikoilla.

Lentualla on myös kulttuurihistoriallista taustaa. Kansallisromantiikan mestari Akseli Gallen-Kallela viivähti häämatkallaan Lentuan pohjoisrannalla Lapinsalmen talossa. Vuonna 1891 hän maalasi ensimmäisen Kalevala-aiheisen teoksensa, Aino triptyykin. Hän sai siihen inspiraationsa juuri Lentualla. Myös Veikko Huovisen luoma ajattelija Konsta Pylkkänen sai sinisimmät ajatuksensa Lentuan suurilla selillä.

Lentuan pääopastuspaikka on Lentuankosken niskalla järven eteläpäässä sijaitseva Lentuan luontotupa. Rannassa on myös betonipäällysteinen veneluiska. Metsien ja soiden ennallistamista esittelevän Lentuan luontopolun lähtöpiste on luontotuvalla.

Lentua on ensisijaisesti vesiretkeilykohde, mutta Lentuankoskeen ja sen luontopolkuun kannattaa autoilijankin käydä tutustumassa. Myös Nivan kylä Via Karelian länsipuolella tarjoaa mahdollisuuden tutustua Lentuaan kuivalta maalta. Kylässä on kolmesta erillisestä reitistä koostuva kyläyhdistyksen retkeilypolusto. Polkujen varsilla on mm. komeita koskia.

Lentuankoskentien alussa on myös Lauttavaaran luontokoulumetsän P-paikka opastauluineen. Alue ja polku on varattu nimenomaan luontokoulukäyttöön, joten polun varressa luontoa saa tutkia ja tonkia ja kerätä esim. kasvinäytteitä. Märät osuudet on pitkostettu. Polun varrella on mm. Kivelän autiotalo kukkaniittyineen ja mäntyvanhuksineen, kalliojäkälikköä, laavu, vanhaa sekametsää ja puronvarsikorpi. Kohde sopii erinomaisesti lapsiperheille.

Lentua pähkinänkuoressa

Kuhmo, Kainuu

Pinta-ala 51 km2

Perustettu 1990

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/lentua

Jouni Laaksonen (toim.). Kainuun luontokohdeopas, Edita 2005

Ajo-ohje:

Lentuan luonnonsuojelualue on Kuhmosta noin 9 km pohjoiseen. Via Karelialta (912) käännytään Lentuakoskentielle (91283). Noin kolmen kilometrin jälkeen käännytään oikealle Niska-ahontielle. Se vie luontotuvalle.

Kuva: Ari Meriruoko

Osoite

Kuhmon luontokeskus Petola

Puhelinnumero

Sijainti kartalla