Pöröpeikon polku – Parikkala 30 km

Parikkalan seudulla oli 2000-luvun puolivälissä kehittämishanke ”Liiku Lintuinmaan luonnossa”. Silloin kunnostettiin ja rakennettiin retkeilyreittejä. Niitä on kaikkiaan lähes sata kilometriä. Ne jakautuvat kolmeen selkeästi eri osaan, joten ne esitellään erikseen. Ensimmäinen osa on 30 km:n taival Pöröpeikon polku – Parikkala.

Parikkalan reitistö alkaa kunnan rajalta Peruspohjasta Loitumajärven rannalta Simpelejärven itärannalta. Siellä on luontopolku nimeltään Pöröpeikon polku. Sinne tulee yhdyspolku Rautjärven reiteiltä.

3 km pitkä Pöröpeikon polku kiertelee vaihtelevassa ja osin vaativassakin maastossa. Polun varrella on vanhoja kuusikoita, erikoisia luonnonmuodostumia ja hienoja näköaloja. Polun alkupäässä järven rannassa on pysäköintialue. Pöröpeikon polku on Parikkalan vanhin luontopolku.

Pörölammen jälkeen reitti jatkuu kohti Parikkalaa. Se kulkee läpi kuusikoiden ja pienten teiden. Muutaman kilometrin päässä noustaan Ristimäelle, jossa on Haukkavuoren tapaan Uudenkaupungin rauhan rajamerkki vuodelta 1722. Mäen juurella Suuri-Varpasen rannalla on laavu.

Reitin varrella oleva Soininmäki on hieno paikka. Mäen päällä on kota, kaivo ja lähde. Paikka on vanha pihapiiri ja rakennusten kivijalat ovat vielä näkyvissä.

Reitti jatkuu Kansan raamattuseuran Oronmyllyn toimintakeskukseen. Sen ympäristössä kiertelee kaksi erillistä reittiä. Kyynärpääjoen polulla on mittaa 9,5 km. Reitin varrella on paljon selkeitä jääkauden jättämiä jälkiä, mm. Mälkiämäen laavun lähellä on kolme hiidenkirnua. Sen varrella on myös Kyynärpääjoen laavu.

Aate-Pekan polku 3,3 km pitkä ja taukopaikkoina ovat Vironperän laavu ja Suurvuoren maja. Reitin näköalapaikka on juuri Suurvuori. Polun varrella on runsas ja monilajinen linnusto. Lähtöpaikka on toimintakeskuksen pihamaa.

Oronmyllystä patikoija joutuu tielle ja polkupyörä olisikin parempi väline saapua Parikkalan asemalle.

Lisätietoja: www.parikkala.fi, www.oronmylly.fi

Ajo-ohje:  Parikkalaan on opastus valtatieltä 6. Asema on kirkonkylän keskustien varressa.

luontokohteet_poro_600x450

Osoite

Parikkalan Latupiiat ja -pojat

Puhelinnumero

+358 50 465 2462

Sijainti kartalla