Säynäjäsuo

Säynäjäsuo – Matalasuon soidensuojelualue

Taso: (*  *) Kaksi karhua

Alue on Kainuun suurimpia ja linnustoltaan merkittävimpiä avosuoalueita. Sen monipuolisuutta lisäävät Säynäjärvi ja pienemmät suolammet. Alue on säilynyt erittäin luonnontilaisena. Suotyyppien kirjo alueella on hyvin suuri. Suurin osa suosta on karua, mutta pieniä reheviä laikkuja on siellä täällä. Soiden vetisyys vaihtelee kuivista nevoista upottaviin ruopparimpinevoihin, joiden ylittäminen onnistuu vain kapeita jänteitä pitkin.

Alueella pesii ja vierailee paljon Kainuussa harvalukuisiakin soiden, vesien ja erämaan lintuja. Siellä tavataan mm. kaakkuri, kuikka, laulujoutsen, uivelo, jouhisorsa, jänkäsirriäinen, jänkäkurppa, suokukko, kurki ja runsaasti erilaisia petolintuja.

Marjasadoltaan Säynäjäsuo on hyvä ja Syväjärvensärkältä löytää mm. herkkutatteja.

Alueelle on rakennettu noin 9 km:n mittainen polku josta valtaosa on rengasreittiä. Lähtö ja paluu tapahtuvat samoja jälkiä pitkin. Polun varresta ei saa käsitystä suon rimmikko-jänteikköluonteesta, mutta muut alueen ominaispiirteet osuvat polun varrelle.

Polkua pitkin suojelualueelle tultaessa pitkospuut vievät avosuon yli Säynäjäsuonsaariin, josta alkaa rengasosuus. Vastapäivään kierrettäessä tullaan Säynäjäjärven rantaan. Sieltä polku siirtyy kuivemmalle maalle. Syväjärven rannassa on kota. Pian polku nousee korkealle Syväjärvensärkälle. Tämä osuus ei kuulu suojelualueeseen. Lopulta polku kääntyy Syvä- ja Matalajärvien välistä paluumatkalle, jonka varrella on taimikoitakin

Alue sijaitsee melko lähellä Suomussalmen keskustaajamaa.

Alue pähkinänkuoressa

Suomusalmi, Kainuu

Pinta-ala 11 km2

Perustettu 1988

Lisätietoja:

www.luontoon.fi/saynajasuo

Jouni Laaksonen (toim.): Kainuun luontokohdeopas.

Ajo-ohje:

Säynäsuo sijaitsee hiukan Via Karelian (912) länsipuolella, Jumaliskylän tien varrella. Alueelle on selvästi merkitty P-paikka ja opaste.

Kuva: Hannu Huttu

Osoite

Säynäjäsuo
Suomussalmi

Puhelinnumero

+358 40 8 25 60 60

Sijainti kartalla